Военни спасиха бедстващи хора на връх Голям Перелик в Родопите

1
Спасените хора са транспортирани до Смолян
Спасените хора са транспортирани до Смолян Снимка: vsichkipochivki.bg

Спасените хора са транспортирани до Смолян

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян успешно проведоха операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Военнослужещите са участници в съвместната подготовка „Родопи-24“. Те са провели операция по търсене и спасяване.

В 15:35 ч., след получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик в Родопите), военнослужещите от състава на полка - майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.).

Операцията по търсене и спасяване започва в 15:50 часа, бедстващите са локализирани в 17:03 часа, а в 19:04 часа спасителната операция завършва успешно.

Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка - старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян, информират от Министерството на отбраната.

В началото на март от Министерството на отбраната съобщиха за военнослужещи от българския контингент към Многонационалната бойна група на НАТО в България, оказали първа помощ на пострадали при пътнотранспортно произшествие. Военните, които служат в 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, са останали на място до пристигането на органите на МВР и екипите на Спешна медицинска помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари