Военен експерт: Всичко трябва да бъде дадено на Украйна

2
Досега трябваше всички ракети да сме ги дали на украинците​, коментира Илия Налбантов
Досега трябваше всички ракети да сме ги дали на украинците​, коментира Илия Налбантов Снимка: БГНЕС / архив

Досега трябваше всички ракети да сме ги дали на украинците​, коментира Илия Налбантов

Депутатите решиха да изпратим нова военна помощ за Украйна.

"Русия води война с Украйна, а ние даваме това въоръжение на Украйна. Разбираема е реакцията на Русия. Тя не е съгласна с тази стъпка на правителството ни. Повече от ясни пък са мотивите на правителството ни. Държавата ни подпомага Украйна от морална гледна точка. Колкото по-големи са шансовете на Украйна да спечели тази война, толкова по-малка е заплахата за националната сигурност на България", коментира Пламен Димитров от информационния център на Министерството на отбраната в студиото на "България сутрин".

Според него Русия няма да предприеме по-сериозни действия след тази стъпка, освен отново да ни обяви за неприятелска страна.

В ефира на Bulgaria ON AIR военният експерт Илия Налбантов обясни какво представляват ракетните комплекси С-300.

"Те се използват за противовъздушната отбрана на страната. Те са с изтекъл срок, негодни и опасни за експлоатация. Украйна притежава технологичен капацитет да разглоби ракетите и да ги използва за нейните си системи. Компоненти от ракетите могат да бъдат използвани", каза Налбантов.

Експертът определи ракетите като "технологичната скраб".

"Това, което имаме, е имитация на противовъздушна отбрана. Политическото говорене няма нищо общо с военните реалности. Най-страшното за България е, че нямаме политически аналитичен капацитет, за да анализираме способностите за защита. Всичко трябва да бъде дадено на Украйна. Тези ракети са безполезни за нашата отбранителна система", обясни Налбантов и добави, че те трябва да бъдат заместени с модерни такива.

Военната помощ за Украйна от доста време е терен за политическо надговаряне между различните партии, изтъкна Димитров.

"Дебатите в парламента са възможност за тях да привлекат избиратели. Въпросът е, след като тези ракети са неизправни за България, как ще свършат работа на Украйна. Ракетите не са съвсем руски, те са съветски. Украйна беше част от Съветския съюз, знае как да използва тези ракети", обясни представителят от информационния център на Министерството на отбраната.

Събеседникът му е на мнение, че даването на ракети на Украйна ще помогне повече на нас, отколкото на украинците.

"Освобождаваме се от ресурс, за който ще трябва много рисково да вземаме решение за неговото оторизиране. Досега трябваше всички ракети да сме ги дали на украинците, за да можем да им помогнем с нещо ефективно, а не да имитираме ангажираност. Можем да дадем нещо, ако Украйна го иска", посочи Налбантов.

Димитров разясни, че съюзниците с по-голям потенциал, в случая САЩ, могат да предоставят заместващо въоръжение на държавите, които помагат на Украйна, но България не е предоставила самолети или авиация, извън тези неизправни ракети.

"Нямаме база, на която да настояваме за замяна на българското въоръжение", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    31
    ИмеТо
    Ееехх, Любопитко, любопитко....Явно общественото мнение не е чак толова разделено. Коментарите и харесванията - нехаресванията са красноречиви...Ии много мразя когато някой твърди, че съм писал или казал нещо, което всъщност не съм направил...Умнико. Всъщност ти си поредния работник, а от такива като теб освен клишета и кухи фрази никога и нищо друго не се е и очаквало. Успех със спаменето.
  • 3
    30
    Прост народ, слаба държава!
    Не дай Бог да стъпва руската армия отново в България - всичките тия "натовци" жална им майка ...
  • 6
    29
    абе,
    от къф зор украинците са ми братя?!? Аз баща или майка украинци нямам! Моите братя са си тука!
  • 10
    28
    До 27:
    Към путка си майна, в усрайна, бегоооом, МАРШ!
  • -6
    27
    Любопитния
    Аз съм си на мястото, в европейска България. Който не му изнася знае какво -чемодан, вокал и към Москва. Защо седите в европейска България, блянувате за Западна Европа, а не заминавате към "рая в Рушлямистан"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари