Вносът на украинско мляко подбива цените на българските производители

1
С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас за миналата година
С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас за миналата година

С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас за миналата година

Повишените производствени разходи, които се допълват и с натиска за смъкване на изкупните цени на млякото, са предизвикателствата пред млечния сектор, които държат на критични равнища рентабилността му. Това става ясно от месечния анализ за февруари на САРА – Център за икономически анализи на селското стопанство.

С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас за миналата година, съобщава Agri.bg.

Вносът на краве мляко от Украйна през последния месец оказва видим натиск върху изкупните цени на суровината от страна на млекопреработвателите. Предлагането на изкупни цени под 1 лв/кг обаче застрашава намирането на достатъчно мляко за преработка, категорични са анализаторите от САРА.

Очаква се през тази година производството на мляко в страната да спадне с около 2% до 890 хиляди кг в сравнение с 2022 година. Производството на краве мляко за 2023 година се оценява на 790 хиляди кг, а овчето на 65 хиляди кг.

Обемът на изкупеното мляко в ЕС за миналата година не е намалял, сочи европейската агростатистика. В същото време кривата на средната изкупна цена за килограм мляко намалява за целия ЕС. През декември с 1%, като за януари отново до 0,57 евро/кг. Изкупната цена на краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия през февруари продължава низходящия тренд до ниво 0,52 евро/кг.

При млечните продукти има поскъпване при обезмаслено сухо мляко с 2,7%, маслото – с 0,6%.

Междувременно стана ясно, че се търси начин ЕК да се намеси на пазара на мляко с цел да ограничи производството и да спре натиска върху цените от търговските вериги, за да не бъдат твърде ниски доходите на производителите. През пролетта и лятото производството ще продължи да расте, което допълнително ще оказва натиск върху цените и респективно ще застрашава съществуването на много от млечните ферми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Рунтав чеп
    На наще амсалаци все някой им подбива цените все някой им пречи!
  • 3
    1
    Zezek
    Кой трябва да спре вноса? Аз ли? Министерства,агенции,агенцийки,комисии безброй!!!! Кой получава заплата за това? Кой? Някой,на някого човек,който е сложен само да слуша и да получава заплата?!!! Безкрайно раздута администрация с нулеви резултати!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари