Внимавайте с каква вода се къпете преди лягане

1
Душът сутрин не е по-полезен от душа вечерта
Душът сутрин не е по-полезен от душа вечерта Снимка: БГНЕС

Душът преди лягане е чудесен начин да „измиете“ деня и неговото напрежение

 Експертите казват, че когато се направи правилно, душът вечер може дори да ви помогне да се отпуснете и да се приготвите за сън. Вероятно си мислите, че няма какво да се обърка в един душ, но експертите твърдят друго. Прочетете, за да сте сигурни, че избягвате практиките, които може да нарушат съня ви, пише Mila.bg

Никога не се къпете при екстремни температури преди лягане

Ако обичате да се къпете в крайни стойности на температурния спектър, може да искате да преосмислите този навик. Рейчъл Салас, невролог в Центъра за сън и уелнес на Джон Хопкинс, заяви пред The Washington Post, че вземането на наистина горещ или наистина студен душ преди лягане може да доведе до проблеми със съня.

„Ако вземете душ преди сън и това е много горещ или студен душ, тази температура може да повлияе негативно на съня ви“, каза Салас. "Защото правите така, че телесната ви температура става съвсем различна от стайната." Стремете се да вземете душ с по-умерена температура, ако планирате да си легнете скоро след това.

Топъл душ няколко часа преди лягане е най-подходящ за вашия сън

Докато супер врял душ е лош вариант за пълноценната ви почивка, топлият душ ще има идеалния ефект. Той ще затопли ръцете, краката и главата ви, което ще накара топлината да напусне централните части на тялото като гърдите или корема. Докато топлината се придвижва към крайниците ви, телесната температура намалява, което помага на тялото да се охлади. Тъй като тялото естествено се охлажда, когато се приближавате до лягане, този процес може да ви помогне да заспите по-бързо.

Вашият циркаден ритъм, който е вашият цикъл на сън и събуждане, се ръководи от телесната температура и светлината. Когато смъкнете телесната си температура, се повишават нивата на мелатонина. Когато излезете от топъл душ, телесната температура ще спадне и производството на мелатонин ще се качи. А това ще ви помогне да заспите.

Душът сутрин не е по-полезен от душа вечерта

Отдавна се спори дали сутрешните или нощните душове са по-добри за нас, но експертите казват, че няма значение. Топлият душ през нощта може да ви помогне да заспите, сутрешният душ може да ви помогне да се събудите. А що се отнася до вашата хигиена, най-важното е не кога се къпете, а как. Ползата на кожата идва от това, което използвате под душа, както и от това, което правите веднага след душа. Ползвайте хидратиращи продукти с доказано безопасни съставки.

И ако все пак предпочитате горещ душ, не се задържайте твърде дълго. Експертите предупреждават, че прекаленото престояване под горещ душ може да навреди на кожата ви.

Дерматолозите препоръчват кратки душове – по 10 минути, с вода с умерена температура.

Това напомняне е особено важно за хора с кожни заболявания. „Всяко състояние на кожата, характеризиращо се с дефектна бариера, може да се влоши от горещ душ. Той премахва кожния себум, здравословните мазнини и масла, необходими за здравето на кожата, и я дехидратира. Екземата, псориазисът, акнето, розацеята и прекалено сухата кожа могат да се влошат от дълъг, горещ душ.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари