Вместо щаб - комитет ще бори коронавируса в България

0
Засега Омикрон предизвика нови мерки единствено при граничния контрол
Засега Омикрон предизвика нови мерки единствено при граничния контрол Снимка: МЗ / архив

Засега Омикрон предизвика нови мерки единствено при граничния контрол

Ако старата власт се бореше срещу коронавируса с Национален оперативен щаб (НОЩ), то новата ще го прави с “пандемичен комитет“ (ПК). Това стана ясно след заседание на представителите на различни институции в здравното министерство днес по обед, пише в.Сега. Сбирката бе по повод ръста на разпространението на заразата през последните дни и регистрирането на варианта Омикрон у нас. Реално нови мерки засега няма, ще се затегне единствено граничния контрол. Новината е сформирането на комитета.

Дали той ще повтори някои от функциите на разпуснатия през пролетта НОЩ, или ще извършва съвсем други дейности, тепърва ще се разбере. Ако се съди от официалната информация за него, това ще бъде структура в самото здравно министерство. “Проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ“, гласи информацията на министерството.

На заседанието е решено да продължи наблюдението на епидемичната ситуация. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е съобщил, че в зависимост от показателите е готов да предложи актуализация на мерките. Към настоящия момент не се предвиждат нови, с изключение на режима за пристигащите у нас - лица, влизащи от т.нар. „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, ще трябва да предоставят и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България. В противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

По-рано днес Кунчев коментира, че най-важните мерки вече са предприети. Според него няма да се наложи въвеждането на пълен локдаун във вида, който познаваме от пролетта на 2020 г. Една от причините е, че Омикрон, която очевидно ще доминира в идните седмици и месеци, макар и силно заразен, не поразява толкова тежко инфектираните.

А иначе вече няма съмнение - Новата година започва с нова вълна на коронавируса в България. Делът на положителните проби неумолимо расте и за последното денонощие е надхвърлил 11% - при направени 17 408 изследвания са установени 1918 заразени, показват данните на Единния информационен портал. В добрите дни преди коледните празници процентите на потвърдените случаи бяха едноцифрени.

Бързо расте и броят на пациентите с КОВИД-19, чието състояние налага болнично лечение. Хоспитализираните вече са 4306, а предното денонощие бяха 4168. 315 са новопритетите пациенти, като 80% от тях не са ваксинирани. Това са официалните данни, но истинският процент вероятно е по-висок - публична тайна е, че немалко хора си купуват фалшиви зелени сертификати и всъщност не са имунизирани. В тази връзка премиерът Кирил Петков вече се закани, че ще се проверяват всички случаи, в които пациенти със сертификат за завършен цикъл на ваксинация са починали, за да се изясни дали няма документна измама.

Още 53-има са загубили битката с болестта през последното денонощие. 96.23% от тях не са били ваксинирани.

638 души са излекувани.

Новите имунизации за последните 24 часа са много малко - поставени са едва 6830 дози. Трябва да се отчете все пак, че денят бе почивен и че част от ваксинационните центрове не работеха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари