Властите предупредиха за възможна радиация от АЕЦ "Чернобил"

0
Радиоактивен материал може да бъде отделен от АЕЦ „Чернобил“, защото системата няма ток да охлажда използваното ядрено гориво
Радиоактивен материал може да бъде отделен от АЕЦ „Чернобил“, защото системата няма ток да охлажда използваното ядрено гориво Снимка: iStock

Заради непрекъснатите военни действия не е възможно да се ремонтира и възстанови електрозахранването

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за безопасност са "напълно" прекъснати поради руски военни действия

Това съобщи украинският държавен оператор "Укренерго" в сряда, предава Свободна Европа. 

Това означава, че радиоактивен материал би могъл да бъде отделен от АЕЦ „Чернобил“, защото системата няма ток да охлажда използваното ядрено гориво, добавят още от компанията.

Според съобщението заради непрекъснатите военни действия не е възможно да се ремонтира и възстанови електрозахранването.

Днес украинският външен министър излезе с призив войната да спре незабавно заради опасността от радиация: 

 "Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно", пише Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ "Чернобил". По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация.

По-рано беше съобщено, че атомната електроцентрала в Чернобил вече не предава автоматично данни за състоянието на системите за сигурност и контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Дистанционното предаване на данни от системите за наблюдение на сигурността, инсталирани в АЕЦ "Чернобил", е изгубено“, се казва в съобщение на МААЕ.

Ядрената централа беше поставена под руски контрол веднага след нахлуването на Русия в Украйна.

В момента комуникацията с АЕЦ „Чернобил“ е възможна само по електронна поща. Равнището на радиация в обектите е нормално, съобщават от МААЕ.

Според властите в Украйна става все по-наложително и важно за безопасното управление на ядрената централа да бъдат сменени около 210 души технически персонал и охрана, които работят там, откакто руските сили поеха контрола над обекта преди почти две седмици. „В АЕЦ "Чернобил" една и съща смяна е на работа от деня преди руските военни да влязат там на 24 февруари“, пише в съобщението.

Украинският власти съобщават, че хората, работещи в централата, имат ограничен достъп до храна, вода и лекарства и положението се влошава. Те поискаха от МААЕ да окаже международна подкрепа, необходима за изготвянето на план за смяна на настоящия персонал и за осигуряване на ефективна система за ротация в съоръжението.

От международната атомна агенция обясняват, че възможността за почивка и усещане за сигурност на хората, работещи в подобни съоръжения е от решаващо значение за цялостната ядрена безопасност. „Способността им да вземат решения без ненужен натиск е сред седемте незаменими стълба на ядрената безопасност и сигурност“, се казва в съобщението на МААЕ.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    777
    Да се надяваме вятъра да духа в посока Москва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари