Владислав Панев: При "Лукойл" става въпрос за интереси, които могат да купят български политици

0
Факт е, че постъпленията от внос на петрол тази година са по-ниски от миналогодишните, коментира депутатът
Факт е, че постъпленията от внос на петрол тази година са по-ниски от миналогодишните, коментира депутатът Снимка: БГНЕС

Факт е, че постъпленията от внос на петрол тази година са по-ниски от миналогодишните, коментира депутатът

Решението за внасяне на законопроект за концесията на "Росенец" е взето. Остава експертите, министърът и депутатите да решат кога ще го внесат, съобщи лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. В позиция компанията "Лукойл Нефтохим Бургас" казва, че концесията е сключена през 2011 година и не вижда основание за нейното разтрогване.

"Основание за разтрогването могат да намерят държавните органи. Аз съм убеден, че такова може да се намери, доколкото "Росенец" е една язва по границата на България, оттам има съмнения, че не всичко, което минава, се декларира. От "Лукойл" са заявили, че ще съдят всеки, който твърди, че е имало контрабанда оттам. Факт е, че постъпленията от внос на петрол тази година са по-ниски от миналогодишните. Ясно е, че има проблем в пазарната конюнктура, но разликите са значителни", коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев.

Според него става въпрос за компания, която е "тясно свързана с руската държава", а действия на българската държава в "Росенец" са вече необходими.

"Оборотът на "Нефтохим" миналата година е сигурно е над 10 милиарда, не е излязъл отчетът им, но с тези цени на горивата от миналата година няма как да е бил по-нисък. Разликата между цената на руския петрол, който вкарват и международната цена на петрола, маржовете им бяха може би с милиони месечно. Става въпрос за огромни интереси, които са в състояние да купят включително и български политици", каза още Панев пред Bulgaria ON AIR.

"Демократична България" говори от много година за липса на контрол на пристанище "Росенец". Ако бяхте забелязали вчера на комисия, почти единодушно, без гласовете на "Възраждане", минаха промените в Кодекса по застраховането, които бяха спорни - като зелената карта, интереса на Алексей Петров. Няма да се учудя, ако партии и интереси си сменят позициите по много други теми", допълни още депутатът.

Според Панев, България в момента се намира на "фронтовата" линия. "Много е вероятно да има финансови интереси, все пак петролът е бизнес за милиарди, дори в България", изтъкна той.

Запитан дали концесията e можела да бъде прекратена от служебния кабинет, гостът отговори, че на теория може, но фактически е невъзможно. "Служебният кабинет не би направил нищо по отношение на руските интереси. Това е едно от основанията редовното правителство да съществува - това, че алтернативата е много по-лоша. Има сериозен риск да се изправиш срещу такава машина, не е шега работа.", коментира депутатът.

Според него бюджетът е напълно изпълним.

"Бюджетният дефицит от 3% е съвсем спокойно изпълним, за мен приходната и разходната част могат да бъдат по-ниски, очаквам да бъдат по-ниски. Приходната част е станала при брутен вътрешен продукт от 184 половин милиард лева. Очакванията бяха за по-висока инфлация. Тя ще бъде по-ниска и неслучайно последните два месеца имаме дефлация, както в цяла Европа и цял свят. Приходите и разходите е много вероятно да бъдат по-ниски от заложените," каза още Панев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари