Владислав Горанов затяга контрола над държавните фирми

0
Вътрешни одитори влизат в търговските дружества и болниците
Вътрешни одитори влизат в търговските дружества и болниците Снимка: БГНЕС

Нови правила за вътрешните одитори в държавните фирми предлага в промени в Закона за вътрешния одит финансовият министър Владислав Горанов.

Контрол на място вече ще има и в търговските дружества, включително в лечебните заведения с над 50% държавно или общинско участие в капитала, както и в търговските дружества, чийто капитал е изцяло собственост на държавата или общините, пише 24 часа.

Вътрешните одитори трябва да оценяват рисковете от всяко управленско решение, да извършват анализ на разходите и ползите.

Те ще са задължени да докладват на ръководствата на компаниите и институциите за всяка открита грешка, нередност или злоупотреба.

Министерствата и ведомствата ще докладват на финансовия министър освен анализите на своите вътрешни одитори, и за тези на търговските дружества, държавни и общински предприятия под тяхната шапка.

Да се увеличат сегашните глоби от 500 на 2000 лв. , ако те не изпълняват това свое задължение, предлага още министър Горанов.

Промените в закона са една от стъпките за повишаване на ефективността на управлението на държавните предприятия.

След като България подаде молбата си за членство в еврозоната и банковия съюз, страната ни получи от Брюксел няколко препоръки.

Според една от тях икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Ефективността от управлението на държавните фирми да се доближи до тази на частните компании, препоръчаха от централата на Европейския съюз.

България отговори с екшън план, който бе одобрен от кабинета малко след това. В него страната ни пое ангажимент да модернизира рамката за управлението на държавните предприятия. За целта за една година ще се направи пълен преглед и оценка на законодателната, регулаторната и функционалната рамка и ще се въведат най-добрите международни практики за управление на държавните компании.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари