Владислав Горанов: Наредба Н-18 е инструмент за по-справедлив и прозрачен бизнес

0
Винаги идеята ни е била да направим икономиката по-прозрачна и справедлива
Винаги идеята ни е била да направим икономиката по-прозрачна и справедлива

Идеята е да поставим началото на един открит дебат. Ако има неразбиране за принципите на наредбата, трябва да почнем дебата отначало.

Положихме усилия година и половина да чистим теми. Иска ми се днес да очертаем рамка около принципите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на среща с представители на бизнеса, на която се обсъжда дискусионната Наредба Н-18, предаде репортер на Novini.bg.

Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, предполагам се дължат на неразбиране. Наредбата постига определени цели поне като философия. Някои използват наредбата като смокинов лист, за да прикрият погрешен начин за правене на бизнес. Винаги идеята ни е била да направим икономиката по-прозрачна и справедлива – че всички икономически субекти са поставени на една плоскост. Когато са поставени на едни плоскост всеки икономически модел би излязъл. Събирането на повече данъци не е самоцел, заяви Горанов.

Наредбата е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес, добави той.

По думите на Горанов целта на промените не е силово налагане на определени поведенчески модели на бизнеса.

Новите правила са насочени единствено към това търговците да отчитат реално своите обороти, заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова. Това е единственият начин да се преборим със сивата икономика. Провели сме над 300 срещи представителите на най-различни браншове, бяха създадени три работни групи с представители на бизнеса от всички браншове. В резултат на активния диалог с бизнеса са създадени алтернативни възможности за електронната търговия, за лекари и фармацевти. Считаме, че нашата идея за ограничаване на сивата икономика среща разбиране в огромната част от търговците и десетки хиляди търговци вече работят с устройства по наредбата, заяви Димитрова.

Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията каза, че от бранша настояват спешна работна група относно начина на запечатване на заведения, както и до създаването на работната група да се спре принудителното изпълнение на въпросната мярка. В момента имаме множество сигнализ а злоупотреби и това е бич срещу малкия и среден бизнес, посочи Алибегов.

Няма абсолютно никакъв спор, че подкрепяме наредбата и принципите ѝ за изсветляване бранша. Друг е въпросът, че в нея има текстове, от които сме притеснени. Притеснява ни и именно въпросното запечатване, въпреки че то не е в Н-18. Сега се запечатва за едни неща, после ще се запечатва за други и по наредбата, изрази опасенията на бранша Ричард Алибегов.

Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че в Закона за ДДС изрично са посочени хипотезите за нарушения, които водят до запечатване на заведения. С ръка на сърцето трябва да кажем, че никой не е запечатан просто ей така. Ако някой се е почувствал под репресиите на приходната администрация, без да е бил виновен, това е въпрос на преценка и на българския съд, каза Горанов.

Припомняме, че въпросната наредба бе отложена с шест месеца. Наредбата изискваше до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време. Хотелиери, ресторантьори и търговци са недоволни, защото смяната на софтуера ще отнеме време и ще предизвика много разходи, а данъчните ще имат достъп до цялата информация, свързана с бизнеса им. От бизнеса продължават да настояват да бъде намален на 5% ДДС за хотелиери и ресторантьори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари