Владимир Путин: Турция свали наш самолет, за да защити търговията си с "Ислямска държава"

1
Турското правителство отказва да се извини за инцидента и настоява
Турското правителство отказва да се извини за инцидента и настоява

Русия обвини Турция, че е свалила нейния военен самолет в близост до границата със Сирия, за да защити своята петролна търговия с "Ислямска държава".

Говорейки по време на международните преговори по изменението на климата в Париж, руският президент Владимир Путин нарече свалянето на самолета "огромна грешка", предаде ДНЕВНИК.

Турция отрича всякакви връзки с "Ислямска държава" и е част от водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари срещу екстремистката групировка.

Турското правителство отказва да се извини за инцидента и настоява, че изтребителят Су-24 е навлязъл в нейното въздушно пространство.

В понеделник Държавният департамент на САЩ заяви, че доказателства от турски и американски източници, че руският самолет е нарушил турското въздушно пространство.

Говорителката Елизабет Трюдо заяви, че САЩ искат да "насърчи диалога ... ние трябва да деескалираме ситуацията".

Русия има основания да смята, че нейният Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция, заяви президентът Владимир Путин на заключителната си пресконференция в Париж, предаде БТА.

На въпрос дали Москва е готова за сформиране на широка антитерористична коалиция, той отговори "Ние винаги сме го искали". "Но това не може да се постигне, докато някой използва част от терористичните организации за постигането на инцидентни цели", добави той.

Според Путин продължава финансовата помощ за терористите в Сирия. "Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от ИДИЛ, в индустриални количества се доставя на територията на Турция", заяви Путин.

"И имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашия самоле е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на този петрол именно към пританищата, откъдето се товари на танкери, каза той. "Защитата на туркмените е само предлог", изрази увереност Путин.

По думите му терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си, но Анкара не е реагирала на съответната загриженост на Москва. "Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които са воювали в отделни региони на Русия, в частност в Северен Кавказ, "изплуват" на територията на Турция", посочи Путин като като пример за проблеми в отношенията с Турция, като подчерта, че Москва е молила Анкара да "сложи край на тази практика". "Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовиярежим, отново "изплуват" на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", казал Путин.

Путин добави, че е обсъдил с Обама списък на организациите, действащи в Сирия - "организациите, които ние смятаме за терористични, списък на организациите, представляващи "здравата" част от опозицията", каза Путин и напомни, че в рамките на конференцията е имал срещи с президентите на САЩ и Южна Корея, с канцлера на Германия, с председателя на Еврокомисията, с премиера на Израел.

"Общо взето ми се струва, че ние разсъждаваме на една вълна и се ръксоводим от позицията, че сирийският проблем може да се реши само с политически мерки. Сега търсим платформа, на основата на която може да продължим напред. Надявам се, че нашите министри на външните работи на бъдещата среща във Виена ще успеят да намерят повече допирни точки. Има всички предпоставки за това", каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят твърденията, че неговата страна е купувала петрол от международната терористична организация "Ислямска държава".

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли?", заяви Ердоган пред медиите в Париж в отговор на твърденията на руския президент Путин, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия, която осигурява финансиране на терористите.

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол. Той подчерта, че Анкара не очаква прекъсване на отношенията с Москва.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари