Владимир Чуков: Хутите са неконтролируеми

2
Арабистът обясни схемата, по която е нападнат и българският кораб "Руен"
Арабистът обясни схемата, по която е нападнат и българският кораб "Руен" Снимка: БНТ

Арабистът обясни схемата, по която е нападнат и българският кораб "Руен"

Хутите се опитват да превърнат Баб ел-Мандеб - прологът, който разделя Червено от Арабско море, в морска Газа. Това коментира пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

"Те се опитват да възпроизведат едни действия от 1973 г., когато египетската армия се опитва да блокира един много чувствителен морски трафик. 1973 г. войната беше между Египет и Сирия, от една страна, и Израел, от друга страна. Тогава цените на нефта наистина скочиха в небесата. Този път обаче нещата не се получават", обясни той.

В момента хутите демонстрират невероятен интензитет на действията си. Заради това някакъв процент от танкерите вече заобикалят Баб ел-Мандеб и минават през Южна Африка.

"Но действието е бумерангово, защото онези товари, които могат да бъдат пренесени с тирове, също започнаха да трасират пътя на т.нар. Индийски коридор. Нещо, което преди агресията на Хамас, беше анонсирано от Индия - Дубай, през Саудитска Арабия, Йордания, през Палестина и стигаха до Хайфа. Нормално е тези държави, които страдат от подобен тип агресия, да търсят алтернатива. 12% от световната търговия минава през Суецкия канал. Над 25% от трафика, който задоволява нефтените нужди на Европа, минава по същия трафик. Това са огромни приходи за Египет - държава, която е в тежко икономическо състояние", обясни Чуков.

Хутите вече обявиха, че ще атакуват всички кораби, които излизат или влизат в израелски пристанища на Червено море. Американският президент Джо Байдън заяви готовност да състави международна коалиция от държави, които искат да се противопоставят срещу тези пиратски терористични актове. В отговор хутите декларираха, че всички американски кораби са тяхна законна цел.

"Нещо повече съдовете на всички държави, които влязат в тази международна коалиция, са тяхна законна цел - т.е. тотална война. Днес беше обявена тотална война в областта на Баб ел-Мандеб", коментира проф. Чуков.

Арабистът обясни и схемата, по която е нападнат и българският кораб "Руен".

"Появява се един уж риболовен ирански кораб, който седи и наблюдава, когато се появи някаква такава цел, за която очевидно застрахователите са счели, че рискът не е толкова голям и са спестили разходите за охрана. Веднага се изключва устройството за идентифициране на кораба, пиратските лодки са на техния борд. Веднага са атакували нашия кораб, взели са го на абордаж, и го отклоняват към място, което е под контрола на хутите. Това е пристанище Худейда, там има нефтен терминал, който навремето йеменското правителство активно използваше за задоволяване нуждите на страната. Там сега се настаниха хутите и те директно там карат всички кораби."

"Хутите са неконтролируеми. В момента, в който те бъдат притиснати, те отвръщат със същото. Виждаме техните елементарни възможности - изстрелват дронове, изстрелват ракети. Но самите застрахователи вече имат осигуровки при подобен тип пиратско нападение, не един и два кораба по този начин отблъснаха нападенията", обясни още проф. Чуков.

По думите му България ще бъде пряко засегната от ескалацията на напрежението в морската територия. "Сега като премине дерогацията откъде мислите ще идва нефтът за "Нефтохим Бургас", това пряко ни касае", каза Чуков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари