Вкарайте шефът на БАБХ в ледена клетка!

0
Ледената гробница в приюта за бездомни животни в село Каменар
Ледената гробница в приюта за бездомни животни в село Каменар

Десетки хиляди потребители от социалните мрежи побесняха, след като стана ясно в какви чудовищни условия са били изоставени кучета в приюта в село Каменар.

Във Фейсбук коментарите бяха от "Вкарайте шефът на БАБХ в ледена клетка!", през "Нека изродите изоставили животните така да си платят като прекарат 48 часа без вода и храна на -25", до - "Всички работещи за БАБХ трябва да бъдат линчувани публично в центъра на Варна!"

Всъщност за чудовищни условия на живот в приюта за кучета във варненското село Каменар, съобщиха доброволци от организацията "Animal Hope Varna" цитирани от сайта OFFNews.

Преди 2 дни от "Animal Hope Varna" посетили на място дома за бездомни животни и са се натъкнали на същинска ледена гробница - всички клетки, пълни с кучета, са на открито и буквално са заринати от сняг. По този начин животинките дори не могат да избягат от смъртта си в снега. Храна и вода също нямат.

От сайта OFFNews на няколко пъти се опитали да се свържат с БАБХ, но без резултат. Областната дирекция във Варна пък почива в събота и неделя.

"От няколко дни се опитваме да се качим в приюта и едва днес намерихме начин да стигнем до там. Ситуацията е такава, каквато е изложена тук, и фактите са такива. Ако някой счита това за нормално - ние не го считаме за нормално. Прикриването на истината не води до нищо друго освен до прикриване на Общинските безчинства, тъй като приютът е Общински и отговорността за това, което се случва в него, е на Общината! Този приют се стопанисва с парите на всички данъкоплатци и като такива ние имаме право да знаем, да изискваме и да настояваме - ЗА ПРОМЯНА", написаха във Фейсбук от организацията.

Оттам призовават всеки човек, който има желание и възможност, да се качи до приюта, за да нахрани животните, както и да почисти колкото се може повече сняг.

"Голям проблем е, че има само няколко човека от две организации, които наистина се интересуват от условията в които се отглеждат кучетата, а във Варна регистрираните такива са повече от 20... Другите къде са??? И само те си правят труда да следят положението в Каменар и да подават сигнали! Когато няма масовост, няма и проблем! Само с коментари тук не помагаме нито на животните, нито на хората, които се мъчат да променят нещо...", допълват от "Animal Hope Varna".

От "Animal Hope Varna" коментираха пред OFFNews, че до момента никое официално лице не е тръгнало да прави нищо по въпроса. Единствено са получили упреци от т.нар. "доброволци", които имат задължението да се грижат за кучетата в Каменар. Те дори са обвинили сдружението, че опитва да си прави реклама на гърба на животните, пренебрегвайки ужасяващото положение, в което реално се намират кучетата.

"Досега никаква заинтересованост от институциите няма. За всички ОПБК Каменар е изряден и никой не вижда нищо притеснително", заявиха от "Animal Hope Varna".

От организацията изтъкват, че приютът е пълен до краен предел, а на всичкото отгоре той е незаконен, защото е открит. Решение в Държавен вестник от 25 ноември 2015 г. обаче забранява подобно нещо.

Доброволците са сигнализирали множество пъти всякакви институции - агенции, общини и министерства. Миналата година заместник-кметът Тодор Илиев дори обещава пред "Господари на ефира", че ще вземе мерки - ефект няма никакъв. На всичкото отгоре това не е първа подобна зима за животните там, като миналата година няколко от тях измират от измръзване.

"Пътят свършва на половин километър от вратата на приюта, преспите са по метър и половина... преди приюта и в него...

На пътя има закъсали коли, затрупани от сняг... Въпреки бедствената обстановка дори кучетата във външното дворче си бяха там, а къщичките им затрупани със сняг... Снегът в клетките на повечето кучета е над 2 метра... животните излизат от импровизирани дупки в снега и лежат на леда...", пишат още доброволците.

Не се знае дали под снега няма трупове на животни. В някои клетки се забелязва храна, която е изсипана направо върху снега, в много други обаче няма. В приюта няма и ток. Засега реакция на общината във Варна или на хората, които са наети да се грижат за кучетата в приюта, няма.

В същото време докато шефовете на БАБХ продължават да се крият и бягат от отговорност, собствениците и управата на популярният софийски хотел "Marinela" взеха безпрецедентно решение за хотел от подобен ранг и късно нощем отвориха вратите на луксозното си фоайе за умиращите при минус 20 градуса по Целзий бездомни кучета.

В Истанбул пък след като натрупа тежък зимен сняг, на бездомните кучета до моловете им бе дадена храна и постелка.

Действие, което често показва й качеството на хората в съответното обществото.

Изводите си правете сами.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари