Вижте най-красивите градини в света! На Земята ли е това или в Рая?

2

Всеки, който чуе думата градина, си представя спокойствие, тишина, аромат на цветя, чуруликащи птици, свеж мирис и успокояваща среда.

Една следобедна разходка в съседен парк през седмицата или пикник в неделния ден доставят истинско удоволствие.

Тези оазиси на спокойствието ни карат да забравим за забързаното ежедневие и да се отдадем на феерията от цветове, които завладяват духа и тялото ни.

Предлагаме ви да се запознаете с първата част от най-красивите градини в света, проектирани и създадени да радват всеки един от посетителите им:

Роял Ботаник Гардън, Мелбърн, Австралия

Кралските ботанически градини са едни от най-красивите градини в света. Намират се в близост до центъра на град Мелбърн, щата Виктория в Австралия, на южния бряг на река Яра. Градините се разпростират на почти 100 декара площ. На територията им любопитните посетители могат да открият детска градина, експозиция на хербарий и обсерватория. Изнасят се и специални беседи по философия, курсове по йога и арфа. Паркът е едно от най-популярните места в щата Виктория и годишно се посещава от над 1,5 милиона души.

Кю Гардън, Лондон

Кю Гардън в Лондон всъщност е била ледена пързалка, но през 1759 г. принцеса Аугуста, майка на крал Джордж III, нарежда да започне разработването на 3,6 хектара градини в областта Уайт Лодж, Ричмънд, западен Лондон. Градината обхваща внушителните 132 хектара и е дом на над 50 хиляди различни вида растения. В градината се намират и няколко интересни сгради като Пагода, Temperate House и  Къща на палмите. Градината впечатлява с невероятни езера с водни лилии, японска градина, голяма алпийска градина, няколко малки храма, макет на Римска арка. Градината се посещава всяка година от над 1,6 милиона любопитни местни жители и туристи.

Градини Кукенхоф, Холандия

Градината Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света. Тя е истинска феерия от цветове и ухания. На площ от около 32 хектара са засадени над 7 милиона лалета, нарциси и зюмбюли. За отличното подреждане на градината се грижат много аранжори и ландшафтни специалисти. Градината е любимо място за разходка на семейства и гости на Амстердам. Паркът има и собствена алея на славата с лалета, наречени на известни личности. Тук също ще намерите множество ресторанти и кафенета, които предлагат вкусни местни специалитети и ароматно кафе. Градините обаче са достъпни само 2 месеца от годината, между март и май.

Суан Нонг Нуч, Тайланд

Градината Нонг Нуч в Патая в страната на усмивките – Тайланд. е една от най-известните азиатски градини, която предлага неограничени възможности за разходки сред красиво оформени градини и тучна зеленина. Над 2 000 любопитни посетители от близо и далеч се радват дневно на градините. Градината Суан е посветена на образователни дейности, научни изследвания и съхранение и опазване на огромната колекция от палмови и други тропически редки растения. Градината Суан Нонг Нуч е открита през 1980 година и притежава най-голямото разнообразие от палмови дървета и цикади в света, както и много видове орхидеи.

Градини Версай

Историческите градини на Версай са едни от най-впечатляващите не само в Европа, но и в света. Красивите градини са разположени на площ от 800 дка и голяма част от тях са оформени и озеленени в класически френски стил. Градините, създадени край великолепния и пищен дворец на крал Луи XIV, са идеалното допълнение към покоите на Краля Слънце. Попадайки тук посетителите могат да се „изгубят” в лабиринти от отлично оформени и поддържани храсти, безброй цветя, фонтани, криволичещи пътеки и живописни гледки. Днес градините Версай са един от най-посещаваните обекти във Франция и годишно над 6 милиона посетители идват тук, за да се порадват на френското съвършенство.   

Бутчард Гардънс, Канада

Градината се намира в град Виктория, край Ванкувър, Канада и е създадена от Робърт Пим Бутчард, който в миналото идва в този град и изгражда кариера и завод за производство на варовик. Градинарството обаче винаги е било страст на Бътчард и той започва да засажда различни растения в малкия двор край къщата, в която живее. Кариерата за варовик обаче бързо изчерпала запасите си и е изоставена след само 12 години работа. Съпругата на Бътчард, Джена, била решена да създаде уникална градина на мястото, където някога се е намирал циментовия завод. Така постепенно двамата съпрузи започват изграждането на една от най-прекрасните градини в света. Гостите могат да се разходят из Италианска градина, Японска градина, Потъналата градина, Градината на Рос - внук на семейство Бътчард, който получава градината като подарък за 21-я си рожден ден.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари