Вицето на Лозан Панов ще може да участва в изборите

0
ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу регистрацията на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе
ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу регистрацията на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе

ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу регистрацията на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на ВМРО-Българско национално движение срещу решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за регистрация на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент на Република България. Това става ясно от днешното определение по делото с номер 10339/2021, публикувано на сайта на съда.

ВАС оставя без разглеждане жалбата и я определя като недопустима за разглеждане по същество. В определението на съда се посочва, че позитивното решение за регистрация не подлежи на съдебно оспорване, на такова подлежат отказите на ЦИК. Наред с това, съдът намира, че за жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент. Определението на съда не подлежи на обжалване.

ВМРО сезираха ВАС, защото според тях, Мария Касимова-Моасе не отговаря на условията в Конституцията на РБ за регистрация като кандидат за вицепрезидент, а именно - не е живяла последните пет години в страната. От партията се позоваха на статии и интервюта, в които Касимова-Моасе лично заявява, че не живее в България от юни 2015 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари