Вицепрезидентът призова за национална кампания за детското здраве

0
посочи, че българското здравеопазване в 21 век все още не е еднакво достъпно за всички деца в България
посочи, че българското здравеопазване в 21 век все още не е еднакво достъпно за всички деца в България Снимка: Facebook

Илияна Йотова посочи, че българското здравеопазване в 21 век все още не е еднакво достъпно за всички деца в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи провеждането под егидата на Българския червен кръст на национална кампания с акцент върху регионалните дискусии за детското здраве. Йотова участва в откриването на кръгла маса на тема „С отговорност към здравето на българските деца“, организирана от Българския червен кръст по инициатива на д-р Тотко Найденов, издател на вестник „Български лекар“. „С усилията на всички – държава, неправителствен сектор, учители и родители, трябва да продължим неравната битка с предизвикателствата пред опазването на физическото и психичното здраве на нашите деца. В лицето на президентската институция имате добри партньори“, увери вицепрезидентът.

В изказването си Йотова посочи, че българското здравеопазване в 21 век все още не е еднакво достъпно за всички деца в България и се задълбочават регионалните дисбаланси. Вицепрезидентът цитира общата оценка за грижата за децата на българската държава и българските институции за 2022 година, изготвяна ежегодно от Национална мрежа за децата. „3,33 е общият резултат, а за детско здравеопазване е 2,98“, заяви вицепрезидентът.

Позволявам си следната некрасива алюзия – отговорността на държавата към здравето на нашите деца е като дълго мечтаната, но все още несъществуваща Национална детска болница“, подчерта Илияна Йотова. „Тежко болните български деца трябва да разчитат на грижата на държавата. „Българската Коледа“ е доказала своята жизненост през годините, но дарителските кампании не са достатъчни и не могат да заместят държавата там, където тя липсва“, изтъкна вицепрезидентът.

В изказването си Йотова акцентира и върху епидемията от употреба на алкохол, опиати, тютюневи изделия, като цитира данни на неправителствени организации, според които около 80% от българските ученици са опитвали алкохол или марихуана, 30 на сто са прибягвали към синтетични наркотици, при това на все по-ранна възраст. Вицепрезидентът призова за широка обществена дискусия по въпроса къде се коренят причините зад тези високи проценти, като посочи, че не е само любопитството, но и социалният фактор има ключова роля. Илияна Йотова призова за по-активна работа и по-голямо внимание към родителите, които често пъти се срамуват да признаят открито, че детето им има проблем със зависимости, съобщават от Президентството.

Вицепрезидентът изтъкна дейността на Министерството на образованието и науката в борбата с този проблем, като подчерта разработените национални програми. Йотова призова обаче за анализ на тяхната ефективност – доколко те са разбираеми и привличат интереса на учениците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    абе станчо,
    да не те е опънал някой руснак бре?!? Хич не се и мъчи, такова нЯщу се не връща! А тука въобще не става дума за тях, ама като са те обсебили давай, веселиш!
  • -2
    1
    Sтанко
    Идиотива, заминавай да прокламираш в любимата ти ТероруZZшлямия, мършо кумунярска! И си вземай Мунчо, че ни е срам от такива продажни антибългари като вас! Анадънму? :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари