Витражи на мъченици получиха католическите свещеници в Русе

0
Витражи на мъченици получиха католическите свещеници в Русе
Видео: БГНЕС

Католиците от Русенската енория дариха епископ Петко Христов и останалите си свещеници с умалени копия на витражите, на които са изобразени ликовете на четирима мъченици за вярата. Оригиналите на витражите се намират в католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе и на тях са увековечени блаженият Евгений Босилков, отците Камен Вичев, Йосафат Шишков и Павел Джиджов. Всички те са разстреляни от комунистическия режим на 11 ноември 1952 г.

"Приемаме жеста на нашите миряни с благодарност, както и тяхното пожелание и ние да следваме Христос дори до смъртта и ако има нужда, да даваме живота си за него", сподели енорийският свещеник Валтер Горра.

Дарението бе направено в края на литургията, на която бяха осветени маслата за тайнствата.

Витражите с образите на четиримата мъченици са част от интересния интериор на "Свети Павел от Кръста". Католическият катедрален храм в Русе е обзаведен с красива дърворезба на олтарите и мебел в готически стил, която е била доставена от Бохемия. Художествените стъклописи са били изработени от унгарския майстор-художник Сандор Лиджети в края на 19 век. На тях са изобразени френската героиня Жана Д`Арк, сцени от живота на Христос, образи на апостоли, на светии, на основателя на Конгрегацията на отците Пасионисти – Св. Павел от Кръста, както и на светите братя Кирил и Методий.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари