Висшето образование в държавните университети в България става безплатно

3
Отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка
Отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка

Отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка

Висшето образование в държавните университети в България ще стане безплатно. Таксите за обучение на студенти и докторанти, приети по държавна поръчка, ще отпаднат от втория семестър на академичната 2023/2024 г. Това означава, че вноските, които се събират в момента за втория семестър, ще бъдат възстановени на студентите, след като законът бъде обнародван, а държавата от своя страна ще покрие разхода на университетите, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Искаме да сме сигурни, че няма умен младеж в България, който иска да учи в университет, но не може да го направи, защото трябва да плаща такси“, заяви министър-председателят акад. Денков

Според предварителните финансови разчети годишно от бюджета ще бъдат заделяни между 120 и 150 млн. лв. Министерството на финансите е заявило подкрепата си за предложението и още тази година ще бъдат осигурени необходимите средства - както за втория семестър на академичната 2023/2024 г., така и за първия семестър на академичната 2024/2025 г.

Таксите за студенти в платена форма на обучение остават, уточни премиерът акад. Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Тина
    Като студент бих казала, че това решение ще ми помогне да намаля разходите си за образованието, което ми е нужно в работата. Заплатата не ми стига да поема пътуването, общежитието и разходи за учебни материали, храна и.т. Подкрепям решението!
  • -1
    5
    Въй
    Е, сега вече си е брало лайката. Всеки вече ще е голем студент с по 10 невзети изпита. Тцтц. Когато наистина започне да се спазва тоя "закон" за висшето образование, което не позволява студент да премине в следващия курс и да запази тая "държавна поръчка" с над 3 невзети изпита, тогава поне я правете безплатна🤣
  • -2
    4
    Фена на Зелените шитни
    Ехааа, социализъм баце.... Само се питам откъде ще идват парички за тази "екстра"...Заемче нещо...а? А може би финасиране от НПО - та разни..От "Америка за България" примерно..а? Яко.
  • 8
    3
    ...
    По времето, когато следвах аз, имаше държавна поръчка (¼ от свободното обучение) само за бакалавърската степен. Магистратурата си я платих сам. Сега държавата решила с част от моите данъци да издържа всички „умни“ студенти, половината от които не говорят български.
  • 9
    2
    nnn
    И като завършат заминават за чужбина???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари