Вируси повалиха хиляди души само за седмица

0
Симптомите са висока температура, болки в гърлото, втрисания и тежка хрема
Симптомите са висока температура, болки в гърлото, втрисания и тежка хрема Снимка: d-med.pro

Фалшив грип повали хиляди на легло само за една седмица.

Той е причинен от рино- и аденовируси и се проявява с висока температура, болки в гърлото, втрисания и тежка хрема.

Това показват данните на регионалните здравни инспекции в страната, предаде Монитор.

Само за пет дни като остри респираторни заболявания в столицата са регистрирани 1378 случая. Според лекарите от инспекцията обаче броят им е неколкократно повече, тъй като не всички ходят на лекар, а сами си „предписват“ лекарства. Заради самолечението и ходенето на работа с инфекцията броят на заразените расте с всеки изминал ден, смятат медиците.

Болните във Варна само за седмицата 30 октомври и 5 ноември са се увеличили двойно спрямо предходната. Това показа справка на Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и ОРЗ. Данните сочат, че през отчетния период са заболели 167 човека при 70 за седмицата преди това.

От тях основната част са деца

Според информацията се регистрира сериозен ръст нивото на заболеваемост във възрастовите групи 0-4 и 5-14 години. Статистиката показва, че средното ниво концентрация на болни във Варна и областта е близо 50 души на 10 хил. човека. Такива са средните стойности и за цялата страна.

По думите на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в момента ни атакуват остри респираторни заболявания, но грипът все още е далече от България. Според него колкото и да не ни харесва противогрипната ваксина тя остава най-добрата защита срещу вируса за уязвимите групи и е препоръчителна особено за хората над 65-годишна възраст.

Той припомни, че ваксината засега е единственият надежден начин за по-леко изкарване на грипа и предпазване, но посочи, че тя пази от инфекцията на 70 и 75 процента.

Като превенция на острите респираторни заболявания, които наподобяват грипа, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи чистият въздух. Той препоръча по-чести проветрявания на стаите и офис залата и избягване на транспортни средства с много хора в тях. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари