Вирусът продължава да мутира: Великобритания изследва още един вариант на Ковид-19

0
Някои промени на коронавируса могат да повлияят на това доколко сегашните ваксини противодействат
Някои промени на коронавируса могат да повлияят на това доколко сегашните ваксини противодействат

Става въпрос за мутация, която има общо с южноафриканския и бразилския вариант

Учените установиха 16 случая на нов вариант на коронавируса във Великобритания. Здравните власти са го определили като „вариант, който е предмет на изследване“. Това означава, че той е в техния списък за наблюдение, но на този етап не са обезпокоени.

Става въпрос за мутация, която има общо с южноафриканския и бразилския вариант на COVID-19, пише Би Би Си. Експертите смятат, че този нов вариант може да „избегне“ имунитета от прекарана вече инфекция или от ваксинацията, предава bTV.

Случаите са установени на 15 февруари от системата за наблюдение на Великобритания. Всички 16 души, както и контактните на тях лица са проследени и посъветвани да се изолират.

Здравните власти обясняват, че не е необходимо от масово тестване на хората, тъй като това се прави само ако има причини за безпокойство, както е при бразилския вариант.

Обединеното кралство вече има 8 варианта в своя списък за наблюдение.

„Ловът“ на бразилския вариант на коронавируса продължава

Наскоро властите се опитаха да издирят човек от Англия, за когото е известно, че е бил заразен с британския вариант на COVID-19. Търсенето е сведено до 379 домакинства в южната част на Англия.

Всички хора в пет области с пощенски кодове в Южен Глостършир са призовани да направят тест за коронавирус, дори ако нямат симптоми. Лицето, заразено с британския вариант, което властите се опитват да проследят, е използвало комплект за тестване в домашни условия, но не е попълнило своите данни за контакт. Подобни инциденти са редки, уточняват здравните власти.

За тях не е изненада, че се появяват нови варианти и че вирусът ще продължи да се променя. Всички вируси мутират, правейки „нови копия“ на себе си, за да продължат да съществуват и да се разпространяват.

Но някои промени на коронавируса могат да повлияят на това доколко сегашните ваксини противодействат.

Учените търсят променящи се ваксини срещу COVID-19, за да бъдат в крак с новите, появяващи се варианти, както и да гарантират, че те продължават да предлагат висока защита срещу инфекцията.

Британският регулаторен орган по лекарствата заяви, че новите ваксини могат бързо да бъдат одобрени без продължителни клинични изпитвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари