Маските, идиотщината на управляващите и епидемията

3
Чака ли ни наистина пълно затваряне на държавата – всички по домовете им!
Чака ли ни наистина пълно затваряне на държавата – всички по домовете им!

Чака ли ни наистина пълно затваряне на държавата – всички по домовете им!

Преди близо четири месеца, на 6 юли в пост написах, че България е в самото начало на епидемиологичното развитие. И не само страната ни, но и другите държави, както и целия свят, като се аргументирах и с числови данни.

На 6 юли изрично посочих, че България и светът не са в края, а в НАЧАЛОТО на епидемиологична буря, което повсеместно, вкл. и в чужбина се премълчава. Тепърва ни предстоят много сложни времена с надигащото се и готвещо се да връхлети цунами на Короначумата... Половин година след началото си тя се разпространи из цялата планета и тепърва ще започне да се разраства, обхващайки все по-големи части от населението.”

Още тогава мрачно се пошегувах, че „версията Ковид 19 на Короначумата показа някои дефекти и бъгове. В късната есен се чака ъпдейдът Ковид 20, в който те са премахнати.”

Но най-мрачното в ситуацията не са мутациите на вируса, който става все по-заразен (а очаквано през зимата и по-смъртоносен). Най-мрачното са напълно неадекватните политики и нерешителността на политиците.

КИПИ БЕЗСМИСЛЕНА ДЕЙНОСТ

Имаме идиотски техни реакции и действия.

Например от днес е задължително носенето на маски на открито.

Ясно е защо.

Вече се доказа безспорно онова, което посочих още през март: коронааерозолът може да се носи часове във въздуха и да заразява.

Естествено, както многократно съм обяснявал, маските не ви пазят толкова – те пазят другите около вас. При високо аерозолно насищане на въздуха заради нарасналия брой заразени хора се стига до болестен колапс в съответното населено място – вирусното натоварване става такова, че болестта се прекарва много тежко или завършва смъртоносно. (Ухан, Ломбардия). Затова е необходимо да се пазим взаимно.

Така че аз по принцип съм за маските на открито.

Проблемът е, че не може с лявата ръка да ограничаваш заразата, а с дясната да я оставяш да се шири свободно. Това е кръгъл идиотизъм – на родните държавници, на чуждите.
Какво имам предвид?

Първата идиотщина е самата идея – маски на открито, но при определени условия.

Учените ясно го казаха – имате аерозол, който се носи из въздуха като облак. Голяма файда, че съм си го издишал самотен в парка – след половин час може вятърът да го е отвял до входа към метрото. Идеята на маските на открито е да намали количеството вирусен аерозол във въздуха, а не да го ограничи до някаква дистанция, което е невъзможно.

Другата идиотщина е заведенията да работят до определено часово време вечер и както вече постъпват в някои региони в чужбина – да се наложи полицейски час. Ало, дами и господа държавници, вирусът не е чиновник – той няма работно време, а си шета всеки час и минута.
Но най-голямата, пълна идиотщина е хем да въвеждаш носенето на маски на открито, хем да оставяш да работят дискотеките, баровете, ресторантите, фитнесите, театрите, кината, да позволяваш публика на спортни мероприятия –т.е. точно места, където рискът от заразяване е много висок.

ИЗТЕЗАНИЕТО НА ИКОНОМИКАТА

Аз разбирам загрижеността на политиците за икономиката и съответно половинчати решения и непълноценни ограничения, които налагат.

Пародоксалността им е ясна за всеки.

Не е ясно как непълноценните ограничения и половинчатите режими влияят на икономиката.

Такива действия също я убиват – разликата, че това става по-полека и бавно, но далеч по-ефективно и смъртоносно. Ако подложите здрав човек на студ – горещина – студ – горещина –студ... през по няколко минути време, само за няколко часа той ще е развалина и стопроцентово ще легне тежко болен. Ако не знаете, това е и метод за изтезание.

Такива половинчати решения правят именно това с икономиката – изтезават я и и я разболяват още по-тежко. Създават й нещо като стопански Ковид – хем да диша, хем обаче непълноценно - с кислороден дефицит, който усилено компенсират с инжекции от трилиони долари и евро. Но както знаем от интензивните отделения, вярно е, че кислородният апарат те крепи полужив, но не осигурява нито оцеляване от смъртта, нито оздравяване.

Кристално ясно е, че подобна политика не решава проблема. Според мен тя го задълбочава!

Изненадва ме и реакцията по света.

Дадоха се трилиони долари и евро.

И на фона на тези трилиони (хиляди милиарди) огромното мнозинство от медицинския персонал продължава да е с хирургически маски, а не с такива от типа N-95, които доказано защищават по-добре.

Дават се трилиони, но и досега няма пари за разработка и масово производство на защитни скафандри, които не само ще намалят опасността за медиците, а най-вече ще подобрят комфорта им. Няма такива и за гражданите, които биха много полезни, ако се стигне до Коронаклъстери като в Ухан. А и биха осигурили относително безопасна придвижване за работа.

Дават се трилиони, но производството и поставянето навсякъде на дезинфекционни апарати, вкл. във входовете на жилищните блокове и всички обществени места е оставено изцяло като грижа на бизнеса и не се финансира от никоя държава.

Въобще не се дават някакви по-значими суми за социалните служби, които ще трябва да обслужват с храна и услуги все по-голям брой заразни в карантина и болни по домовете им през зимата. А ако се стигне до пълно затваряне - практически цялото население.

И т.н. и т.н – посочвал съм поне десетина такива сравнително евтини, но неглижирани мерки.

ПО ПЪТЯ НА КИТАЙ?

Личното ми мнение: щем не щем, всички ще минем по пътя на Китай – и България, и останалия развит свят.
Говоря за пълно затваряне на държавите – за месец и половина, два, за да се изчисти през това време заразата и заразоносителите. Всъщност така в миналото са се справяли с чумните епидемии – с пълно затваряне на общностите. Под пълно затваряне имам предвид оставане по домовете и право веднъж на няколко дни член на семейството да отиде до близкия супермаркет.

Развитието на епидемията ще наложи такова затваряне през зимата или към нейния край, което е най-вероятно, защото друга алтернатива няма да остане. Другата възможност, ако не се прибегне към такава мярка, е разпад на държавността и на обществото и тежки социални катаклизми.

Западните държани ще се справят с такова затваряне. Или поне повечето от тях

Ще ги понесат и преживеят.

Няма да се изненадам, ако това мине по-леко, отколкото пълната карантина в Китай, където масово се стреляше на месо по нарушителите, а селата бяха оставени напълно на произвола на съдбата.

При това щетите за икономиката при такъв вариант, ако беше приложен, щяха да бъдат далеч по-ниски. Но и на политиците, както и на хората, акълът им идва със закъснение – тогава, когато принудата ги затисне докрай в ъгъла и не им остави никъкъв друг изход.

Тази епидемия е като война. А в условия на война всякакви мерки, ограничения и забрани, дори драстични, са оправдани.

Проблемът е, че в България поради компетентността на политиците ни (и управляващи, и неуправляващи в момента) и пълния дефицит на обществена отговорност драмата ще е огромна: ние нямаме социални, инфраструктурни и властови системи, които да да отговорят и да се справят с такова предизвикателство.

А най-лошото е, че сегашният елит от калинки дори не се сеща, че е възможен и такъв вариант, камо ли пък да мъдрува планове и подготовки.

Господ да ни е на помощ!

Пазете се!

****

БЕЛЕЖКА: всеки, който си позволи да изказва мнение, че Короната е конспирация, че е грип, че не е толкова опасна и т.н., ще бъде блокиран, както правя и досега. Дори и да става дума за

Декларацията от Барингтън или някакви изявления на Доналд Тръмп, с които пробва да загуби едни иначе спечелени избори.

Това е мой профил и уважете правото на домакина да наложи условия – както когато отивате на гости в чужда къща, се съобразявате с порядките в нея.

От друга страна става дума за общественото здраве.

Компромиси с него не правя!

Автор: Григор Лилов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари