Вирус унищожава пчелни колонии по целия свят

0
Пчелните популации по света страдат от разпространението на смъртоносен вирус, който разяжда крилата им
Пчелните популации по света страдат от разпространението на смъртоносен вирус, който разяжда крилата им

Пчелните популации по света страдат от разпространението на смъртоносен вирус, който разяжда крилата им

Вирусът на деформираните крила (DWV), не е нов, открит е за първи път преди 40 години. Но нов щам, който се появи в Холандия през 2001 г., се разпространява скоростно и унищожава пчелни колонии по целия свят, смятат учените, съобщава euronews.com.

Медоносните пчели са най-засегнати от вируса, който се предава от паразитен акар, наречен Varroa Destructor.

„Тези акари не само предават вируси между медоносните пчели, но и ядат тъканите им“, обяснява професор Робърт Пакстън, зоолог от германския университет „Мартин Лутер“ Хале-Витенберг (MLU), който ръководи новото изследване - Епидемиология на основен патоген на медоносната пчела - вирус на деформирано крило: Потенциална замяна в световен мащаб на генотип А с генотип В.

След анализ на данните за случаи на DWV от последните 20 години, изследователите установиха, че мутацията на вируса вече е заменила оригиналния щам в Европа. Разпространява се бързо и сега заплашва пчелните семейства по света.

Австралия е единствената голяма територия, на която вирусът не е открит, вероятно защото акарът Varroa все още не е успял да се разпространи там.

Тежкото положение на пчелите е добре документирано, като унищожаването на местообитанията, употребата на пестициди и изменението на климата допринасят за тяхното намаляване. Близо 1 от 10 популации на диви пчели в Европа са изправени пред изчезване, според екологичната благотворителна организация Приятели на Земята.

Независимо от всички начини, по които хората изтласкват тези важни опрашители до ръба, Пакстън казва, че вирусът на деформираните крила определено е най-голямата заплаха за медоносните пчели.

След като е оценил около 3000 набора от данни за медоносни пчели и големи земни пчели, той добавя, че лабораторните изследвания показват, че новият вариант убива пчелите по-бързо и се предава по-лесно.

Как вирусът на деформираните крила засяга пчелите?

Свитите крила са най-очевидният симптом както на DWV-А (оригиналния щам), така и на варианта DWV-В. Но вирусът атакува пчелите отвътре навън.

Късите, закръглени коремчета и парализираните крака са други признаци, че вирусът е налице, след което пчелите имат по-малко от 48 часа живот. Насекомите, проявили симптомите, обикновено се изхвърлят от кошера.

Има различни начини за предпазване на медоносните пчели от акара Varroa и от вируса, обяснява Пакстън.

"Най-важното е да се обърне внимание на хигиената в кошера. Тук простите мерки могат да помогнат за защита не само на нечия собствена колония от Varroa, но и на дивите пчели, за които никой друг не се грижи."

Доказателства за вируса са открити и в проби, взети от пчелни видове, които обикновено не се отглеждат с търговски цели, като големите земни пчели.

"Дали вирусът ще има подобни опустошителни последици при земните пчели и други диви пчели, остава несигурно. Засега пчелни колонии от земни пчели, заразени с вируса, не умират със значително по-висока скорост", добавя Пакстън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Аз съм
    Ако измрат всички пчели по света- това ще е краят на човечеството
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари