Виктор Орбан: Унгария ще произвежда бойни дронове съвместно с Израел и Германия

1
Президентът обяви новината в речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини
Президентът обяви новината в речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини

Президентът обяви новината в речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини

Унгария подписа споразумение за производството на бойни дронове в сътрудничество с израелски и германски компании като част от плановете за растеж и модернизация на военната промишленост на страната, обяви днес унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

В речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини в Залаегерсег, в югозападната част на Унгария, Орбан заяви, че дроновете ще бъдат произвеждани съвместно с израелската компания за отбранителни технологии "ЮВижън" (UVision) и с германски партньор.

"Ако чуя, че някоя държава произвежда и развива военни технологии заедно с германците и израелците, ще помисля два пъти, преди да реша да си имам работа с нея. И това е добра новина за всеки унгарец", каза Орбан.

Унгарската държава има дял от 49 процента в открития днес завод за бойни машини в Залагерсег, а мажоритарен акционер е най-големият германски концерн за военни технологии - "Райнметал" (Rheinmetall). Инвестициите са плод на все по-съществените усилия на правителството на Орбан в посока на разрастване на бойните сили на страната и увеличаване на производството на военно оборудване.

Днес Орбан каза още, че скоро ще заработи друг местен производствен обект, в който "Райнметал" е вложил средства - в Централна Унгария, като по думите на премиера това ще бъде "един от най-модерните заводи за боеприпаси в Европа".

В този ред на мисли той обърна внимание на дейността на открития миналата година завод на "Еърбъс" в Унгария, който произвежда части за модернизирани бойни хеликоптери, и придобиването на чешкия авиопроизводител "Аеро водоходи", чиято продукция включва военни и тренировъчни самолети, от страна на унгарска компания през 2021 г.

Разрастването на националната военна промишленост идва на фона на постоянното посредничество на Унгария за незабавното спиране на огъня и започването на мирни преговори между Русия и Украйна. Унгарското правителство отказа да достави оръжия на Киев или да разреши преминаването на военна техника през границата между двете страни, отбелязва АП.

Орбан е заявявал в миналото, че неговата позиция във войната е "на страната на мира", но днес той каза, че "за да постигнеш мир, трябва да разполагаш със сила".

"Ние не сме се отказали от намерението да изградим независима унгарска отбранителна индустрия, нито пък сме се отказали от целта си нововъведенията и технологиите на Унгария един ден да бъдат в челните редици на света", заяви Орбан, който добави, че с войната в Украйна "унгарската решимост само е укрепнала".

Тази година Унгария ще оправдае очакванията на НАТО всяка негова държава членка да изразходва поне 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, обяви Виктор Орбан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари