Виктор Орбан: Руската атака срещу Украйна е операция, а не война

1
Ние унгарците се радваме, че това не е война, допълни унгарският премиер
Ние унгарците се радваме, че това не е война, допълни унгарският премиер Снимка: Orbán Viktor / X

Ние унгарците се радваме, че това не е война, допълни унгарският премиер

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан постави под въпрос тълкуването на руската атака срещу Украйна като война и с определенията си подкрепи президента на Русия Владимир Путин, предаде ДПА.

"Това е операция дотолкова, доколкото няма обявяване на война между две държави", заяви десният популист на своята годишна пресконференция в Будапеща днес. ДПА посочва, че това е отговорът на премиера на въпрос защо наскоро е избягнал определението "война" в разговорите си с Путин.

"Някои хора биха характеризирали събитията като "война". Ние, унгарците, не диктуваме на никого какви думи да използва, когато говори за това", подчерта Орбан. "Ние се радваме, че това не е война", допълни той, като от друга страна заяви, че Украйна е във война, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Орбан, който отдавна поддържа добри отношения с Путин, се срещна с лидера на Кремъл по време на форума "Един пояс, един път" в китайската столица Пекин през октомври.

ДПА обръща внимание и на факта, че на пресконференцията си днес унгарският министър-председател направи двусмислени коментари относно спора си с Брюксел за замразените от ЕС 21 милиарда евро от еврофондове за Унгария.

От една страна, той отхвърли обвиненията, че цели да свърже този въпрос с плана на ЕС за нова помощ за Украйна, възлизаща на 50 милиарда евро. От друга страна, той подчерта, че е твърдо против въпросната сума за Киев да е част от бюджета на ЕС за седем години.

Орбан твърди, че няма да остане нищо, с което да се изплатят блокираните в момента средства за Унгария, макар и това да не е истина, посочва ДПА. Той обаче принципно е за финансова подкрепа за Киев, тъй като Будапеща има също интерес Украйна да съществува като буферна държава между Унгария и Русия, отбелязва агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Sтанко до "До 2"
    Причината е една единствена - в европа се намира, а ервогейците са заложници на собствените си политици... Като нас между другото... Ние също сме губещи в тази явна война срещу Русия, ама сме за това избрани - "натовци", "европейци"... все губещи думички в съвременната политика! Такива като нас трябва да бъдат донори и нищо друго - така ни възприемат... За да оцелее европа - трябва да реже от изгнилото за да оцелее останалото...
  • 1
    3
    До 2
    Досещаш ли се ,защо Орбан не напусне ЕС и да отиде в Евразийския съюз? Или тази тема е табу...
  • 2
    2
    Sтанко
    Май само един европейски политик вижда нещата правилно... Ама все от някъде трябва да се започне...
  • -3
    1
    Орбан почти познал ...
    В Украйна са на туристическа разходка руската армия, ама се разхождат с танковете. Пък от време на време вземат, че гръмнат някой фойерверк за кеф ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари