ВиК: Русе няма да остане без вода за десетилетия напред

2

От дружеството гарантират, че в Русе ще има непрекъснато вода, дори и при евентуални аварии

10 км довеждащи водопроводи от Помпена станция „II подем“ до Помпена станция „III подем“ бяха подменени изцяло по водния проект в Русе. Благодарение на това се гарантира Русе да има непрекъснато вода, дори и при евентуални аварии, стана ясно по време на церемонията по откриването на обекта. Преди подмяната им е имало значителни загуби на вода, а състоянието на тръбите е било много лошо.

Тези довеждащи водопроводи са изключително важни за водоснабдяването на целия град. Голяма борба е водило ВиК-Русе , за да убеди финансиращите институции, че е необходимо и двата да се сменят. Така гарантираме непрекъснатостта на водоснабдяването за десетилетия наред. Това е естествено продължение на вече подменения водопровод от кладенците в терасата на сливополския район до тази помпена станция през 2009 г.“, сподели управителят на ВиК-Русе инж.Илиан Милев, цитиран от Русе Медиа.

Тихомир Томов, зам.-ръководител на тази част от водния проект, показа направеното под земята, където тръба ф1000 събира водата от шест помпи. Посредством събирателния възел водата отива към Русе чрез две тръби ф 800, които на практика осигуряват необходимото количество вода за града и непрекъснато водоснабдяване дори и при авария. Подменена е била и хлораторната станция, тъй като хлорирането на водата е една от най-важните точки.

До изграждането на тази част от инфраструктурата на ВиК-Русе се е стигнало поради нарастващите нужди от питейна вода в Русе. През 50-те години на 20 век започва усилено търсене на допълнителни водоизточници, тъй като по това време основното водоснабдяване на Русе се осъществява от една помпена станция – „Цветница“.

След хидрогеоложки проучвания е установено, че подпочвените води в терасата на р.Дунав в сливополското землище са с подходящи качества и биха могли да задоволят нуждите както на Русе, така и на други населени места в областта. През 1960 г. в помпена станция „I подем“-Сливо поле е въведен в експлоатация кладенец, който временно решава проблема.

До 1993 г. на територията ѝ са изградени още 7 кладенеца. От тях се подават основните за водоснабдяването на Русе водни количества след дезинфекция по два магистрални водопровода, които стигат до ПС„II подем“. Оттук водата се транспортира по довеждащи водопроводи до ПС „III подем“ и напорните резервоари в Русе, за да се захрани разпределителната мрежа и да достигне до потребителите.

Довеждащите водопроводи са междинно, но изключително важно звено във водоснабдителната система, тъй като дори в града да възникне проблем, Русе не би останал без вода. Затова извършената реконструкция е една от най-важната за града инвестиции в инфраструктура, правени през последните 20 години заедно с инвестицията в изграждане на канализация в Средна кула и Долапите, разказаха от ВиК-Русе.

Части от старите водопроводи са положени през 50-60-70-те години. Тъй като вече са били силно амортизирани и по тях често са възниквали аварии, са включени във водния проект.

Обектът „Реконструкция и подмяна на съществуващи довеждащи водопроводи от Помпена станция „II подем“ до ПС „III подем“ е част от проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Проектът е на обща стойност 134 397 391,76 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    ...
    на 6,7 или 8 лева кубика хлорна гадост щ'о да няма вода и столетие напред ?!? то от такава дивашка монополистка печалба кой нормален ще избяга.
  • 4
    6
    Loki
    Възстановяването от глупостите ви ще е поне десет години. Не ви ли е срам?
  • 5
    5
    Ти
    Да видиш!Как с чужда пита помен се прави.Буквално осраха проекта и сега се кичят със слава!Режат лентички!Да имат безспорни заслуги за трагичното състояние на целия град и за нищо друго.Че вода в Русе винаги е имало и това не е негова заслуга,а неговата е само скапаното изпълнение.
  • 4
    4
    Josh
    Сериозно? С тези изказвания ставате все по-смешни!
  • 2
    3
    Гражданин
    Не,това не е истина!Да си се оплескал/смекчена дума/,да се виждат серсемлъците ти от миля разстояние и да не спираш с медийните изяви.Пак ти казвам Илианчо ли си ,или както е там.Под ръка с Пънчо и в река Дунав.Няма да се удавите,защото главите ви са празни.Ама поне течението ще ви отнесе до Сулина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари