ВиК ни "скубе" два пъти за едно и също потребление на вода

49
Този проблем засяга всички граждани, живеещи в многофамилни сгради
Този проблем засяга всички граждани, живеещи в многофамилни сгради

Този проблем засяга всички граждани, живеещи в многофамилни сгради

ВиК е едно от дружествата в България, които по-скоро създават проблеми, отколкото да помагат за отстраняването на такива.

От месеци Русе прилича на град, пострадал от бомбардировки, заради безконечния Воден цикъл. Главни кръстовища, булеварди и малки улици са разкопани и затворени за движение, което принуждава русенци да търсят всевъзможни начини да се придвижват в иначе не толкова големия град. Непрекъснато хората алармират за аварии и прекъснато водоподаване. Само преди дни работници на ВиК пробиха газопровод в центъра на Русе, което създава предпоставки за много сериозен инцидент. И краят на това безумие все още е неизвестен.

С ВиК обаче има и друг проблем, който не е свързан с ремонти, а директно с политиката на дружеството. Този проблем засяга всички граждани, живеещи в многофамилни сгради.

Всеки жител на апартамент е длъжен в определен срок да предостави достъп на инкасатор от ВиК или сам да подаде показанията на водомера си по интернет, телефон или Вайбър за месечното потребление на вода. Тъй като инкасаторите не отчитат лично всеки месец, а и в много случай живущите не са на адреса и не са подали показанията, на съответните апартаменти се начислява служебно потребление, равно на средния месечен разход от последните две редовни отчитания. Водата на всички жилища обаче се отчита не само на индивидуалните водомери, а и на общия на входа или сградата. Разликата между данните, отчетени на общия водомер, и отчетените количества по индивидуалните водомери се разпределя пропорционално на отчетените по редовен път индивидуални количества вода. След това тези разлики и тяхната цена се начисляват в общата сума за всеки потребител.

Тук идва и проблемът!

Служебни данни се вписват, в случай че за съответното жилище има две предходни месечни редовни отчитания. Ако такива няма, не се начислява никакво потребление. Използваната вода обаче минава през общия водомер, натрупва се като общо потребление за всички живущи и се начислява в индивидуалните сметки. Абонатите са длъжни да платят както своето лично потребление, така и част от общото. След известен период от време, когато абонатите от жилищата, за които не са вписани служебни данни, все пак отчетат водомерите си, те си плащат вече използваната вода. Тя обаче вече е платена веднъж като обща. Точно по този начин ВиК събира два пъти пари за едно и също потребление.

Няма информация дали и как дружеството е длъжно да възстанови вече събраните суми.

Казусът е, че абонатите веднъж плащат индивидуалните количества използвана вода, покриват загубите, свързани с водопроводната мрежа и безкрайните ремонти и на всичкото отгоре плащат разликите между общото и индивидуалното потребление.

Гражданите си задават въпроса как и по какъв ред могат да изискат възстановяване на събраните два пъти суми? Длъжно ли е дружеството да направи някакъв вид изравняване и да компенсира засегнатите абонати?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    44
    до 43
    Тя водата, ако твърде често изтича след общия водомер, половината блокове в Русе щяха да са така пропаднали, че щяха да ни викат не малката В̶и̶е̶н̶а̶ Венеция, а малката Пиза. А как се краде вода, като водомерът има пломби или на ВиК просто не им пука дали някой точи вода, просто после вдигат цените и всички пак им плащаме. Ами ако откажем?
  • -5
    43
    Atom
    Статията е грешна. Не се плаща два пъти водата когато се намери този който я е използвал. От следващата сметка ще бъдат приспаднати кубиците които са били платени като общи от предходната. Просто твърде често не се намира къде отива водата било то защото е открадната от някои или изтича от някъде и тогава никога не се стига до приспадане.
  • 7
    42
    НикогаПовечеСДС-Чума
    Ами скачате,бре хора! Скачайте,като не ви изнася! Намерете и оня иди...тин - Фори Светулката за да ви води на бдение.
  • 4
    41
    Д@КастрирамеСулюПаситто
    "Кой не скача е червен."Помните ли!? Опомнихте ли се!?Наскачахте ли се,защото Ай дука от Драгалевци няма вашите проблеми и пише мемоарите си ,описвайки как изкорми подредената ви държавица,докато скачахте?
  • 2
    40
    Потърпещ
    И в Търговище всеки месец имам между един и два кубика вода от общ водомер, 12 апартамента в кооперацията винаги разлика между 15 и 20 кубика които всички си ги плащаме без да сме изразходили
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари