Видове терапии при проблеми с психиката

2
Добре е да търсим помощта на специалисти
Добре е да търсим помощта на специалисти Видео: NOVA

Добре е да търсим помощта на специалисти

За проблемите, които засягат психичното ни здраве, трябва да потърсим помощ от специалист, предава NOVA. В тази област обаче експертите обикновено са рядкост и са много различни. Някои от тях са твърде убедени в своите концепции за лечение.

Едно от важните неща е терапевтът да включва личната ситуация в терапията и внимателно да проверява дали тя отговаря на проблема на пациента.

Терапиите се предлагат от психологични психотерапевти, медицински психотерапевти, психиатри и алтернативно практикуващи психотерапевти. Последните са лицензирани да практикуват психотерапия. Често обаче няма предписано и еднообразно обучение за тях. А това, според критиците, е грешка.

Психологичните психотерапевти имат най-широко обучение. Те нямат право да предписват психотропни лекарства. Целта на тези експерти е да помогнат за психичното здраве чрез психотерапевтични методи.

Съществуват много форми на терапия. Една от тях е аналитичната. Тя връща пациентите в детството, в сънищата и в подсъзнанието им. По този начин се отработват дълбоки блокажи и травматични преживявания. Тази терапия може да бъде полезна, например - в случай на депресия. При този вид терапия се говори много и преди всичко от пациента.

При поведенческата терапия става дума за отучване от вече наложено поведение. Това е полезно в случай на тревожност или хранителни разстройства. Пациентът се научава да се изправя конкретно пред проблема си чрез ролеви игри.

При всеки вид терапия ключово е вътрешното усещане. Важно е как се чувства пациентът по време и особено след сесията. У него трябва да остава усещането, че е разбран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари