На 15 000 души у нас има само един психиатър

1
Има ли кой да се грижи за хората с проблеми?
Има ли кой да се грижи за хората с проблеми? Видео: NOVA

Има ли кой да се грижи за хората с проблеми?

"За съжаление обществото се прави, че проблемите на психичното здраве не съществуват и държавата ги неглижира, защото те са свързани с по-малко икономически интереси, отколкото в други сектори на политики, включително и в сектора здравеопазването. В тях интересите, включително икономическите и финансовите, са по-ясно изразени". Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA с психиатъра акад. професор д-р Дроздстой Стоянов, член на работната група, изготвила Националната стратегия за психичното здраве на нацията.

Академик Стоянов коментира и как хора с психични проблеми, които са с опасно обществено поведение, трябва да се лекуват. „Проблемът с подхода към всяка форма на обществено опасно поведение, мотивирано от психично заболяване, минава през актуализация на нормативната база и адекватно прилагане на сега съществуващите нормативни актове. Това заболяване може да продължи цял живот. Но подходът за проследяването на лечението не е системен. Страда от множество дефицити, натрупани във времето, и водещи до критичен недостиг на персонал и влошаване на състоянието на материалната база”.

По думите му статистиката по въпроса на хората, страдащи от депресия и на други психични заболявания, е непълноценна. „В много случаи тези пациенти не се регистрират адекватно. Моята практика като лекар показва, че тези случаи се увеличават”.

Той обясни и какво включва изготвената Националната стратегия за психичното здраве на нацията. По последни данни у нас на 15 000 души има 1 психиатър. „В момента по обща преценка психиатрите у нас са намалели – от публикуването на стратегията през 2021 година до момента, с минимум 100 души. Стратегията е приета сега, но е разработена две години преди това. Поради различни конюнктурни причини обаче не е била приета от МС”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Интровертно ...
    А психиатъра е луд, колкото за 15 хиляди души.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари