Вещи, които не бива да споделяте заради риск от зараза

0
Слушалките на други хора може да причинят бактериален растеж в ушите. Рискът се увеличава, ако ги използвате по време на тренировка
Слушалките на други хора може да причинят бактериален растеж в ушите. Рискът се увеличава, ако ги използвате по време на тренировка

Честото използване на слушалки увеличава бактериалния растеж в ухото. Да не говорим, че споделянето на слушалки с други хора увеличава риска от снабдяване с “лоши” бактерии и може да доведе до различни ушни инфекции. За да защитите здравето си, е по-добре да съхранявате определени артикули изключително за индивидуална употреба

Кои са 11-те неща, които никога не бива да бъдат споделяни? Отговорите дава Mila.bg

1. Нокторезачка

Под ноктите и върху пръстите има огромно количество бактерии, вируси и гъбични микроорганизми. Затова обикновените нокторезачки може да се превърнат в разпространител на инфекции. Използването на чужда нокторезачка увеличава риска от гъбични заболявания и HPV (човешки папиломен вирус).

2. Обеци

В ушите има много кръвоносни съдове. Затова е много лесно да се заразите с болести, пренасяни по кръвен път, носейки чужди обеци. Следващия път, когато вземете обеци назаем, избършете ги със спирт.

3. Балсам за устни

Под повърхността на устните има също кръвоносни съдове. Те са постоянно на нисък старт да снабдят кръвта с всичко, което поставите върху тази част от лицето. Херпесният вирус може да се предава от един човек на друг при споделяне на балсам или червило, дори ако носителят няма видими симптоми на заболяването.

4. Пинсета за вежди

Ако използвате пинсетата на някой друг, за да се разделите с няколко космъмчета, не е толкова страшно. Но ако ги използвате, за да се отървете от силно врастнали косми, издърпването на които пуска кръв, този инструмент може да предизвика сериозни заболявания в бъдеще. В такъв случай пинсетата може да бъде носител на хепатит С и HIV. Ако няма друга възможност освен да ползвате чужда пинсета, старателно я почистете със спирт.

5. Roll-on

Дезодорантите може да донесат сериозни инфекции, особено ако бактериите попаднат в малки рани след бръснене. Ароматните дезодоранти маскират само миризмата и не пречат на размножаването на бактериите. Затова винаги избирайте дезодоранти с антибактериални съставки и не ги споделяйте дори със семейството си.

6. Сапун

След всяка употреба сапунът е покрит с микроорганизми - не само безвредни микроби, но и опасни вируси. Най-лошото е, когато сапунът лежи в сапунерка. Това е така, защото влагата създава идеална среда за растежа на бактерии, гъбички и вируси. За да намалите риска от инфекция, използвайте душ гел и течен сапун за ръцете.

7. Четки за коса

Никога не споделяйте четката си за коса. Това увеличава риска от заразяване с паразити като въшки, краста и дори стафилококови инфекции. Ако нямате друга опция, незабавно я почистете с дезинфектант след и преди ползване.

8. Хавлиени кърпи

Кърпата е място за размножаване на микроби, особено когато тя виси в баня с висока влажност. Ако кърпата мирише на плесен, това означава, че има развитие на мухъл и бактерии. Такава кърпа може да зарази собственика си с гъбични инфекции и бактерии, които причиняват обриви, акне и конюнктивит. За да елиминирате тази опасност, перете кърпата след 4-5 употреби и винаги я оставяйте да изсъхне напълно.

9. Гъба луфа

Този вид гъби за къпане нямат време да изсъхнат напълно между два душа. Затова са отлична фабрика за същите бактерии като тези при кърпите. Изсушете добре луфата, не я споделяйте с никого и проветрявайте банята всеки ден.

10. Четки за грим

Избягвайте споделянето на продукти за грим, които влизат в контакт с телесни течности като сълзи, носна лигавица, слюнка, кръв или гнойно акне. Не давайте очна линия, сенки за очи, спирала, основа за грим, червило и руж. Забравете да заемете и четките си за грим и никога не пробвайте тестерите в козметичните магазини.

11. Слушалки

Слушалките на други хора може да причинят бактериален растеж в ушите. Рискът се увеличава, ако ги използвате по време на тренировка: допълнителна топлина и влага допринасят за тяхното развитие. Ако споделяте слушалки, бъдете подготвени за бактерии като стрептококи и стафилококи да влязат в ухото и да причинят инфекции, циреи и гнойни пъпки. Ако все пак искате да споделите този аксесоар с някого или да го заемете, избършете слушалките с памучен тампон, напоен със спирт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

ЛЮБОВ е, когато кажеш на жена си, че е паркирала отлично... и мълчаливо сриташ парчетата от стоповете под колата.

Харесай Дунавмост във Фейсбук