Веселин Денков: Арестуваха ме, защото протестирах срещу Борисов

1
Ивайла Бакалова: Преживели сме целия ад на правосъдната система
Ивайла Бакалова: Преживели сме целия ад на правосъдната система

Ивайла Бакалова: Преживели сме целия ад на правосъдната система

Веселин Денков е столичен бизнесмен, който се занимава с финанси и ресторанти. Името му нашумя първо в светските среди с връзката му с Мис България 2001 Ивайла Бакалова.

В разгара на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев през септември 2020 г. арестуваха Денков на връщане от Италия. Така попадна в криминалните сводки. Прокуратурата твърди, че е свързан с финансирането на протестите, за което и до днес няма дело и обвинения. “Клиент” е на закритото по-късно специализирано правосъдие.

Докато беше в ареста, бе публикувано и разследване на Антикорупционния фонд, в което Ивайла Бакалова заявява, че е била търсена от посредници, за да пуснат Денков от ареста.

Днес той е подсъдим като член на престъпна група за лихварство. Има и други обвинения - за изнудването на убитата през 2019 г. Станка Марангозова, както и като подбудител на покушението. Тези две дела не тръгват в съда, защото обвинителните актове се връщат на прокуратурата по няколко пъти.

Интервюто на “24 часа”, което днес четете, е взето на 28 септември - денят, в който за пореден път едно от делата срещу Денков бе отложено. Към тази дата прокуратурата все още не бе прекратила разследването “Барселонагейт” поради липса на доказателства.

Със закъснение четете този разговор, защото “24 часа” се въздържа той да бъде публикуван по време на предизборната кампания за местни избори.

- Г-н Денков, преди 3 г. ви задържаха за финансиране на протестите срещу тогавашното правителство на ГЕРБ. Кой сте вие и каква беше ролята ви в тези събития?

- Нормален човек съм. Ролята ми в събитията е такава, че съм бил част от протеста. Нищо повече. Задържаха ме, защото имах гражданска позиция.

- Доста е странен вашият случай. Срещу вас има три дела, две от които не започнат с години. Искали са пари на Ивайла Бакалова, за да ви пуснат от ареста през 2020 г. Защо се съгласявате да говорите?

- Защото имам какво да кажа. С това, което направих, станах пример за хората, които не искат да платят и да се поддадат на изнудването и корупцията. Трите ми дела са скалъпени. Това е ясно на всеки, който ги познава. Идваме от едно от тях, което също започна с фалстарт. Другите две не са започнали.

- Така ли си обяснявате делата срещу вас? Защото сте отказали да дадете пари, за да не ви обвиняват или да ви пуснат от ареста?

- Първоначално беше това. И апетитът на прокурор Димитър Франтишек към мен, за което той се е хвалил. Още преди да ме арестуват, имаше продължително изнудване с доста пратеници, за да платя 100 хил. лв. Отказах. От свидетел ме направиха обвиняем. После дойде времето на протестите. Отидох там и попаднах на един футболист. Казва се Бойко Борисов. Тези прокурори ме вдигнаха на волето му и той ме ритна доста болезнено.

- Намеквате за връзка между изпълнителната и съдебната власт по това време?

- Тази връзка е очевадна. Всички я виждат. Той ползваше тези бухалки за репресия. Познавайки неговия “благ” характер, той иска да мъсти на всеки, който има различно от неговото виждане, и който не казва, че е невероятен.

- Бяхте арестуван доста време. Как се отрази това на личния живот и на бизнеса ви?

- След задържането ми на 1 септември 2020 г. изкарах 5 месеца в ареста, след това още 4 в затвора без присъда, и още 8 месеца домашен арест. Не мога да кажа, че е било пагубно, защото аз и екипът ми се борихме да запазим това, което сме градили 30 г. И досега търпя негативи в личен и служебен аспект от тази атака. Бизнесът ми е с ресторанти. Когато ме арестуваха, имаше и ковид пандемия. Взеха лиценза на финансовата ми фирма. По заповед на прокуратурата Радослав Миленков от банков надзор в БНБ го отне без причина. За щастие, Върховният административен съд ни върна лиценза. Продължаваме да работим с много сътресения. Претърпях много загуби и болка през това време - физически на мен и още повече на близките ми. Начинът на ръководене на държавата на г-н Борисов е меко казано ужасен.

Той ползва бухалките си за икономическа, психическа и физическа репресия

- Г-жо Бакалова, след като арестуваха Веселин Денков, вие бяхте в основата на разследване на Антикорупционния фонд, в което става ясно, че ви искат пари, за да го пуснат от ареста. Какво се случи оттогава?

Ивайла Бакалова: Нищо не се случи. Тези хора са на свобода. Вероятно не правят същите неща, защото са осветлени. Но те не понесоха никакво наказание. Викаха ме в прокуратурата за показания. Беше след смяната на Гешев. Но не мисля, че ще има развитие. Сюрреалистично е за хората, които не са го преживели. Те са се сраснали с цялата съдебна система. Такива “оправячи” живеят на гърба на нещастието на хората. Веселин не каза, защото се натъжава от това, но той изгуби майка си по това време. Тя не издържа. Единственото ѝ дете беше в ареста по несправедливи обвинения.

- Вашият случай е аналогичен с този на “Осемте джуджета”, по който има развитие и обвиняеми, но основните действащи лица са други.

Ивайла Бакалова: Да. При нас са Мартин Нотариуса и още един адвокат, който живее със съдийка. Това е една организирана престъпна група, но реално работеща. Защото нещата, които правят, са истински престъпления. Създават проблем, за да могат после да го решат. Същото видяхме и в “Осемте джуджета”. Когато направих тези записи и те се публикуваха в интернет, нищо не им се случи. Защото прокурорите и някаква част от съдиите ги пазят и са взимали пари от тях. Без тези хора корупционните практики не биха били възможни. Работят в екип.

Веселин Денков: Имаше две групи посредници - тези от “Осемте джуджета” и тази, на която попаднахме ние. В някакъв момент са били и конкуренти. Но без тях корупцията става по-трудна. Никой съдия няма да вземе пари от случаен човек. Има си посредници, които дирижират тези процеси.

- Филмът беше озаглавен “Списък за бърз контрол”. Репликата е на Яне Янев, бивш съветник на премиера Борисов. Как се свързахте с него?

Ивайла Бакалова: Той се свърза с нас. Винаги става така. Той беше приятел на мой приятел. Но беше един от малкото, които искаха да помогнат. Поне така изглеждаше. Всички тези хора се свързаха с нас, аз не ги познавам. Когато влезеш в този водовъртеж, посредниците те намират. Това работят.

- Имаше ли други хора, които се опитваха да се свържат?

Ивайла Бакалова: Да, много. Някои от тях честно казваха, че арестът на Веселин е политическа поръчка лично от Бойко Борисов. Казваха, че дори да платим, няма какво да се случи. Той ще лежи в ареста, докато не се смени политическата ситуация. Защото Борисов не обича враговете си. Иска да наказва за назидание.

Веселин Денков: Аз не съм му враг и критик. Бях един от стотиците хиляди на площада. Той ми е враг на мен, защото съм изказал мнението си за управлението му.

Ивайла Бакалова: В момента, когато си отишъл на протеста, той те счита вече за негов враг.

- През август застреляха бившата барета Алексей Петров близо до един от вашите ресторанти. Веднага тръгнаха спекулации, че имате връзка, че е щял да ходи там. Познавате ли го?

- Това не е било в района на ресторанта, доста далеч е. Може би 5 километра. Не го познавах добре, но съм се виждал с него. Бил е клиент на моите ресторанти. Няколко пъти сме се срещали през годините, винаги по негово желание. За консултации за ресторанти. Той също имаше заведение. Втория път не помня за какво беше. Третият път беше малко преди да ме задържат през 2020 г. Той поиска да се видим. Даде ми съвет. Знаеше, че искат от мен 100 хиляди. Каза ми:

Плати си. Или ще ти се случи това, което ми се случи на мен. Ще лежиш поне 8 месеца в ареста

- Г-жо Бакалова, говорихте за къщата в Барселона още през 2021 г., когато Веселин Денков беше в ареста. Разпитваха ви в прокуратурата и в крайна сметка прекратиха разследването.

Ивайла Бакалова: За мен беше ясно какво ще се случи с това дело. Смениха главния прокурор, когато се беше събудил. За мен има много доказателства, че този човек е свързан с къщата, защото има личен мотив. Но тук не са важни нещата, които казах - че детето е на Борисов. Може да си има колкото си иска деца. Важното е, че къщата е купена с откраднати от държавата пари. Това е ясно за всички. Те си нареждат удобни прокурори и разследващи. Има много разследвания, които никога не се случват. На това дело обърнаха внимание, когато главният прокурор Иван Гешев стана неудобен. И очевидно беше решил да започне работа по него. И след това го смениха. Не защитавам Гешев. Но тогава видях, че и тримата прокурори по делото работят много сериозно и задаваха адекватни въпроси.

Веселин Денков: Бойко Борисов не ни хвърля прах в очите, а камъни хвърля по нас. Прави го нагло и грозно. Все още хора, на които е делегирал права да крадат от народа, го правят. Това е безумно. И съм елегантен в изказа си.

- Борисов не е премиер отдавна. Защо мислите, че още има влияние над институциите?

Веселин Денков: Не мисля. Имам предостатъчно информация. Всеки, който може да мисли и анализира, може да види това от изказванията му. Очевадно е това, че той е дал възможност на шайката, както казват някои, или на хунтата, да краде от нас. И това продължава.

Ивайла Бакалова: До момента, в който Борисов подкрепяше главния прокурор, всичко беше наред. Когато каза, че трябва да бъде сменен, това се случи. Той прогледна, изведнъж. Беше сложен удобен на неговото място. Ясно е, че има власт над институциите и че ги контролира.

Веселин Денков: Все още има репресия срещу мен. От НАП, от време на време и от полицията. Например в деня на нейния разпит за къщата в Барселона. Той приключи в 11 ч. Два часа по-късно дойде полиция в един от ресторантите ми. Казаха, че има сигнал от 2016 г. И нищо не откриха.

- Защо решихте да съдите България в Страсбург? Делото е за злоупотреба с власт на прокуратурата, не на изпълнителната власт?

Ивайла Бакалова: Търсим справедливост. Ако не можем да я получим тук, ще трябва да се обърнем към институциите навън. Тук се залъгваме и си мислим, че живеем в правова държава. Но колко законно и хуманно беше всичко, което се случи с Веселин? Той се върна от Италия, знаейки, че ще бъде обвинен. Лежа в килия 9 месеца, после 8 месеца домашен арест по дело, по което не може да бъде осъден. Защото го няма в него. Идват свидетели в залата. Питат ги защо са излъгали в показанията си при разследването. Отговарят, че са ги натискали от ГДБОП. Всъщност ние ще осъдим България в Страсбург, но няма да изпитаме удовлетворение, а тъга, че живеем в тази държава.

Веселин Денков: Защото това, което се случи, е ужасно. Ако ние не се борим за справедливостта, кой би го направил? Всичко, свързано с мен, е скалъпено. От 2011 г. аз съм свидетел по дело, 2016 г. ставам обвиняем. Единствената причина е, че прокуратурата може да си позволи да го направи.

След няколко покани да платя, за да не ме обвинят. Аз съм с три дела. Следващото дело е по същия начин.

От свидетел ме правят обвиняем. Извършителят на престъплението от обвиняем става свидетел

Съдии се отзовават, не искат да гледат делата. Това, което е в ход, постоянно се отлага. Едното се връща на прокуратурата 6 пъти за негоден обвинителен акт. По същия начин военна съдийка върна друго от делата през 2021 г. Сега сме 2023 г. Опитаха се да го вкарат пак в съда. Всичките трима военни съдии се отзоваха. Такива абсурди.

Ивайла Бакалова: Вероятно се отзовават, защото едната казва, че е била в състава, който го е върнал първия път. Няма какво друго да направи. Това е абсурд. Това, което се случи с Веселин, е абсурд, но той продължава четвърта година. Затова всички предпочитат да си плащат. Затова, че някой решава да използва институциите си като лична бухалка.

Веселин Денков: Задържаха ме на 1 септември 2020 г. На 11 септември 42-ма души от 6 различни институции отиват в ресторант “Воденицата”, за да го проверяват. Имало е престъпление, наистина! Едно от киселите млека било със срок на годност до 10 септември. На погребението на майка ми бях като панаирджийска мечка. Казах на шефа на екипа от надзиратели, че няма да ходя с белезници. Човекът се оказа нормален. Но близките ми бяха преброили 38 униформени и цивилни хора от службите. Това е човешки ресурс, който се хаби заради мъстта и злобата на Борисов. Какво са очаквали? Да излетя с хеликоптер? Убиха майка ми - Борисов и тогавашният му слуга Гешев.

- Сега има съдебна реформа. Приеха се пакети от закони, продължава се с промени в конституцията. Няма вече специализирани съд и прокуратура, откъдето започнаха делата ви. Усещате ли промяната?

Веселин Денков: Идеята за съдебна реформа е чудесна, но трябва много да мислим кой я прави, как и кой я приема. Оптимист съм и вярвам. Но съм и реалист. Виждам какво се случва в държавата в последните години.

Ивайла Бакалова: Аз не вярвам. Няма как Борисов и ГЕРБ да правят съдебна реформа. Те убиха всякаква законност в тази държава. Създадоха схемите за кражби, купуваха се гласове, всичко се подменяше. Няма как да вярвам, че тези хора ще правят съдебна реформа за правова държава. Младите хора се опитаха, но бяха леко абсорбирани от по-опитните.

Веселин Денков: Не леко, те абсорбираха тотално “Продължаваме промяната”, за които аз съм агитирал хората да гласуват. Мой приятел казва така: “Как да погледна майка ми в очите? Ти ме убеждаваше, че те ще се борят за правдата”. Отговорих му: “Погледни я, кажи ѝ, че тогава това е било правилно”. Надявам се, че това, което говориха Кирил Петков и Асен Василев, са го и мислили. Или са ни лъгали грозно. Но ни подведоха. Бяха алтернатива и всички гласувахме за тях. Казваха: “Ние никога с Бойко Борисов”. Какво направиха? Изпраха го и продължават. Това е ужасно.

- Протестирахте през 2020 г., дойдоха нови хора и нищо не се промени, така ли?

Веселин Данков: Не, грозно ни излъгаха. Пак ще ходим на протести, ако се наложи. Тогава ме обвиняваха, че съм финансирал протестите, което е тотална глупост. Сега определено бих помагал, ако има протести срещу новото статукво. То е ужасно и убива всички нас. Искам една нормална държава с нормални хора. За мен г-н Борисов не е нормален. Патологичен лъжец с психически отклонения.

Ивайла Бакалова: Имам лични впечатления и от Асен Василев, и от Кирил Петков, вярвам в добрите им намерения. Мисля, че статуквото е изключително силно и ги абсорбира. Каквото можаха, направиха. Може би нямаше как заради войната. Сега никой не мисли за съдебна реформа. По-скоро постоянно се обяснява защо се е случила тази (не)коалиция.

- Има нов министър на правосъдието. Опитвахте ли да се срещнете с него и да информирате за вашия казус?

Веселин Денков: Много сме разочаровани от всичко, което ни се случи. Но, да, бих се срещнал с министъра на правосъдието, за да се поинтересува и да види всички абсурди, лъжи и инсинуации.

Ивайла Бакалова: Има нещо, което е много обидно в цялата ситуация. В един момент ставаш неудобен за статуквото. Идват нови хора, но ти вече имаш клеймо “обвиняем”. И ставаш неудобен дори за новите хора. Новият правосъден министър е страхотен юрист. Имам чуството, че клеймото “обвиняем” те прави негоден да изразяваш мнението си. Да, аз давах показания по делото “Барселонагейт”. И много хора казват, че съм го направила, защото живея с обвиняем. Не, много пъти казвах едно и също, но никой не искаше да го чуе. Затова има бариера пред новите министри да контактуват с обвиняеми лица. Но да си зададат въпроса - те защо са обвиняеми? Това е омагьосан кръг. Бихме искали да помогнем за съдебната реформа, макар и с малко. Имаме хубава поговорка - “Не питай учило, питай патило”. Преживели сме целия този ад на правосъдната система. Ако някой ни потърси, ще се отзовем и ще разкажем за всички абсурди по пътя си, за да не се случват на нито един човек след нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари