"Весела коледа" на 11 езика

1
Коледа е може би най-празнуваният празник в света
Коледа е може би най-празнуваният празник в света

Коледните традиции по света са разнообразни, но обединени от ключови черти, които често включват теми за светлина, вечнозелени растения и надежда.

Може би най-празнуваният празник в света, нашата съвременна Коледа, е продукт на стотици години както на светски, така и на религиозни традиции от цял свят, много от които са съсредоточени върху зимното слънцестоене. Поровихме си и открихме какъв е произхода на коледните традиции от цял свят като бъдника, коледуването и бонбоните, пише Фрог нюз. Накъде да поемем?

Швеция: ‘God Jul!’

Повечето хора в скандинавските страни почитат Света Лусия всяка година на 13 декември. Честването на Деня на Света Лусия започва в Швеция, но се разпространява в Дания и Финландия до средата на 19 век.

В тези страни празникът се счита за начало на коледния сезон и като такъв понякога се нарича „малкият Юл“. По традиция най-голямата дъщеря във всяко семейство става рано и събужда всеки от членовете на семейството си, облечена в дълга бяла рокля с червен пояс и с корона от клонки с девет запалени свещи. За деня тя се нарича „Луси“ или „Лусибруден“ (булка на Луси). След това семейството закусва в стая, осветена със свещи.

Светлината е основна тема на Деня на Света Лусия, тъй като името й, което произлиза от латинската дума lux /светлина/. Нейният празник се празнува близо до най-краткия ден в годината, когато слънчевата светлина отново започва да се засилва. Лусия живее в Сиракуза през четвърти век, когато преследването на християните е често срещано явление. За съжаление, по-голямата част от нейната история е изгубена през годините. Според една разпространена легенда Лусия загубила очите си, докато била измъчвана от Диоклециан заради християнските си вярвания. Други казват, че тя може да си е извадила очите, за да протестира срещу лошото отношение към християните. Лусия е покровителка на слепите.

Финландия: ‘Hyvää Joulua!’

Знаете ли, че много финландци посещават сауна на Бъдни вечер. Семействата се събират и слушат националното радио „Коледен мир”. Обичайно е да се посещават гробовете на починали членове на семейството.

Норвегия: ‘Gledelig Jul!’

Норвегия е родното място на бъдника. Древните скандинавци са използвали бъдника в своя празник на завръщането на слънцето по време на зимното слънцестоене. „Yule“ идва от норвежката дума hweol, което означава колело. Скандинавците вярвали, че слънцето е голямо огнено колело, което се търкаля към и след това надалеч от Земята. Чудили ли сте се защо семейната камина е толкова важна част от типичната коледна сцена? Тази традиция датира именно от скандинавския бъдник. Вероятно това е и причината за популярността на сиренето във формата на дънер, тортите и десертите по време на празниците.

Германия: ‘Froehliche Weihnachten!’

Изненада! Традицията да се украсяват коледни елхи идва от Германия. Декорирането на вечнозелени дървета винаги е било част от германската традиция на зимното слънцестоене. Първите „коледни елхи”, изрично украсени и кръстени на християнския празник, се появяват в Страсбург (част от Елзас) в началото на 17 век. След 1750 г. коледните елхи започват да се появяват и в други части на Германия и още повече след 1771 г., когато Йохан Волфганг фон Гьоте посещава Страсбург и незабавно включва коледна елха в неговия роман „Страданията на младия Вертер“.

Мексико: ‘Feliz Navidad!’

През 1828 г. американският министър в Мексико Джоел Р. Пойнсет пренася червено-зелено растение от Мексико в Америка. Тъй като оцветяването му изглеждало идеално за новия празник, растенията, които се наричали коледни звезди на името на Poinsett, започнали да се появяват в оранжерии още през 1830 г. През 1870 г. магазините в Ню Йорк вече ги продават по Коледа. До 1900 г. те са универсален символ на празника.

В Мексико скулптури от папиемаше, наречени пиняти, се пълнят с бонбони и монети и се окачват от тавана. След това децата се редуват да удрят пинята, докато се счупи и бонбоните не се посипят по пода. Децата се надпреварват да съберат колкото се може повече от плячката.

Англия: 'Happy Christmas!’

Коледните картички може би идват от Англия. Англичанин на име Джон Калкот Хорсли помага за популяризирането на традицията за изпращане на коледни поздравителни картички, когато започва да произвежда малки картички с празнични картини и предварително написан поздрав в края на 1830-те. Пощенски служби в Англия и Съединените щати превръщат картичките в сензация почти за една нощ. Приблизително по същото време подобни честитки са направени от R.H. Пийз, първия американски производител на картички, в Олбани, Ню Йорк, и Луис Пранг, германец, който имигрира в Америка през 1850 г.

Коледният пудинг, известен още като смокинов или сливов пудинг, е английско ястие, датиращо от Средновековието. Брашно, захар, стафиди, ядки и подправки се завързват свободно в кърпа и се варят, докато съставките станат „сливи“, което означава, че са се увеличили достатъчно, за да запълнят кърпата. След това се разгръща, нарязва се като торта и се полива с крем.

Така започва коледуването в Англия. Скитащи музиканти от град на град посещават домове на бедни и богати. В замяна на изпълнението си музикантите се надяват да получат топла храна или пари.

В Съединените щати и Англия децата закачат чорапи на леглото си или близо до камината на Бъдни вечер, надявайки се да бъдат напълнени с лакомства, докато спят. В Скандинавия децата пък оставят обувките си на огнището.

Франция: ‘Joyeux Noël!’

Във Франция Коледа се нарича Ноел. Идва от френската фраза les bonnes nouvelles, която означава „добра новина“ и се отнася до Евангелието.

В Южна Франция някои хора изгарят трупи в домовете си от Бъдни вечер до Нова година. Тази традиция е древна – фермерите използвали част от трупа, за късмет за реколтата през следващата година.

Австралия

В Австралия празникът идва в средата на лятото и не е необичайно някои части на Австралия да достигнат 100 градуса по Фаренхайт на Коледа.

През топлия и слънчев австралийски коледен сезон, плажът и барбекютата на открито са често срещани. Традиционните празненства на Коледа включват семейни събирания, размяна на подаръци и топла храна с шунка, пуешко, свинско или морски дарове или барбекю.

Украйна: ‘Srozhdestvom Kristovym!’

Украинците приготвят традиционни ястие. На масата има дванадесет блюда. Най-малкото дете на семейството гледа през прозореца и търси вечерната звезда – сигнал, че празникът може да започне.

Канада

Повечето канадски коледни традиции са много подобни на тези, практикувани в Съединените щати. В далечния север на страната местните инуити празнуват зимен фестивал, наречен Sinck Tuck, който включва партита с танци и размяна на подаръци.

Гърция: ‘Kala Christouyenna!’

В Гърция много хора вярват в таласъми, които сътворяват различни пакости през 12-те дни на Коледа. Подаръците обикновено се разменят на 1 януари, Васильовден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари