Версията на "Трейс" за ремонта на пътя край Своге

0
Компанията предупредила още през 2011 г., че проектът за ремонта не е наред
Компанията предупредила още през 2011 г., че проектът за ремонта не е наред

Строителната компания "Трейс Груп Холд" АД публикува свое становище за това как е извършен ремонта на пътя в Искърското дефиле, чийто изпълнител е нейно дъщерно дружество.

В катастрофа на пътя на 25 август загинаха 18 души, а премиерът Борисов смени трима министри. Последваха и множество коментари за некачествен ремонт и пътят беше преасфалтиран. От компанията първоначално не коментираха обвиненията, но сега се обръщат към служителите и акционерите си "заради многото неистини, на които лекомислено беше дадена публичност."

Компанията уверява, че "Трейс Своге" е изпълнило качествено и в срок своите ангажименти в целия проект и най-очевидното в потвърждение на това е, че работата му е приета без забележки от възложителя, инженера и надзора, а всички гаранции са освободени.

От "Трейс" съобщават, че още през 2011 г. са сигнализирали пътната агенция за това, че за 29 км от пътя, включително при Своге, са "установени несъответствия между съществуващото положение и проектното, както по отношение на габарита на пътното платно, така и по отношение на съществуващата и проектната ос на пътя." Те са отразени в три броя чертежи по пътни участъци и са предоставени, както на пътната агенция, така и на проектанта и компанията, осъществяваща строителния надзор. Строителите били призовани от инженера обаче да търсят решения в оперативен порядък заедно с проектанта, вместо да се възложи препроектиране.

Към настоящия момент на целия 82-километров пътен участък, в положената от нас асфалтова настилка, няма пропадания, неравности, нарушаване на неговата цялост или наличие на пукнатини, уверява строителната компания.

Документацията по проекта, вкл. асфалтови дневници, проби и актове за изпълнение доказва, че положените асфалтови смеси на целия обект отговарят на зададените и одобрени от възложителя типове, коментира изпълнителят по повод обвиненията за непозволени варовикови примеси в асфалта. "Варовиковите скали са материал, който се използва за почти всички видове асфалт и използването им е регламентирано в стандартите за асфалтовите смеси(...) Считаме, че непрофесионални изказвания, както и коментари за недопустимост на съдържание на "варовици", води до налагане в публичното пространство на подвеждащи или неверни хипотези", се казва в изявлението на компанията.

Тя обръща внимание обаче, че от началото на 2014 г. досега участъкът от пътя, където стана катастрофата, не е установен като участък с концентрация на ПТП като едновременно с това тежкият трафик - по 3500- 4000 коли дневно, е два пъти по-интензивен, отколкото предвиденото в проекта.

По повод обвиненията, че асфалтът е проверяван в лаборатория, която е свързано лице с холдинга, оттам уточняват, че "задължително условие за участие в обществени поръчки за инфраструктурни обекти към кандидатите е да имат договор или да притежават акредитирана лаборатория за изпитване на строителни материали". Общо компанията работи с три лаборатории.

"В интерес на нашите акционери, на нашите служители и на обществеността ще предприемем всички законови действия да защитим репутацията и интересите си срещу онези лица, физически и юридически, които си позволиха пряко или косвено да уронят доброто име, престижа и търговската репутация на компанията чрез разпространяване и внушаване на неверни и заблуждаващи твърдения", завършва позицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари