Вероятно "зелените коридори" за ваксинация ще продължат

0
Днес у нас пристигнаха нови над 270 хил. дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“
Днес у нас пристигнаха нови над 270 хил. дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“

"Най-вероятно „зелените коридори“ за ваксинация ще продължат да действат."

Това заяви на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Днес у нас пристигнаха нови над 270 хил. дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, цитиран от bTV.

По думите му е осъществено споразумението между компанията производител и Европейската комисия за ускорени доставки

Многократно сме давали количествата, които очакваме до края на месец юни – за второто тримесечие се очакват 5,5 млн. дози. Надяваме се тези доставки да бъдат завършени. Най-голям дял ще има ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, също така около 420 хил. дози се очакват от ваксината на „Модерна“, каза Кирилов и уточни, че само през май месец трябва да пристигнат около 2 млн. дози от четирите препарата, разрешени в ЕС. 

Днес Ваксинационният щаб ще вземе решение дали „зелените коридори“ ще продължат да действат. По думите му има достатъчни количества и доставките са регулярни, така че се очаква да няма проблем. 

„От днес се възстановява ваксинирането на лицата, които за записани в електронния портал, така че в следващите дни ще наблюдаваме количествата, които са налични и тези, които пристигат. (…) От началото на месец май досега са ваксинирани около 125 хил. души, като голяма част от тях са от „зелените коридори“, обясни Кирилов. 

Той уточни, че засега не се очаква ваксината на „Янсен“ да бъде пусната за употреба в „зелените коридори“ заради ограничените количества. Най-вероятно те е бъдат прилагани на хора, работещи в туристическия бранш. 

Днес се провежда среща между представители на Информационно обслужване, личните лекари и Министерство на здравеопазването. На нея трябва да се изчистят въпросите около вкарването на джипитата в електронната система за запазване на час за имунизация.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари