Вера Колешева: Със сигурност е имало индикации за насилие в приемното семейство

0
Отговорността за този случай е на всички възрастни около детето. Ще тръгнат проверки, което не е начинът да бъдат преодолени тези случаи", заяви педагогът
Отговорността за този случай е на всички възрастни около детето. Ще тръгнат проверки, което не е начинът да бъдат преодолени тези случаи", заяви педагогът Снимка: БНТ

По думите ѝ социалните работници са достатъчни, но приемната грижа трябва да бъде споделена грижа между хората, които прилагат мерките, приемния родител и комисията, която одобрява приемните семейства

"Относно приемната майка от Бяла Слатина, обвинена в закана за убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания няма как за 4 години да е нямало индикация, че нещо се случва в семейството, със сигурност е имало индикации. Трябва да бъдат предприети законови промени, за да няма друг такъв случай. Отговорността за този случай е на всички възрастни около детето. Ще тръгнат проверки, което не е начинът да бъдат преодолени тези случаи", заяви в "Денят започва" по БНТ Вера Колешева, педагог и експерт по приемна грижа.

По думите ѝ социалните работници са достатъчни, но приемната грижа трябва да бъде споделена грижа между хората, които прилагат мерките, приемния родител и комисията, която одобрява приемните семейства. Лекарите и учителите също са част от кръга на детето, което е изпаднало в трудна ситуация, отбеляза Вера Колешева.

Тя коментира, че методиката по приемна грижа в България е качествена и добре разписана, но, за съжаление, някои от нещата остават на заден план в застой.

"Проучването продължава от 4 до 6 месеца, оценява се всеки един член от семейството. Завършва с обстоен доклад, който се представя пред комисия, която взима крайното решение, формирана е на местно ниво. Чувала съм за случаи, в които се заобикаля установеният ред, но не мога да ги потвърдя. Поддържа се регистър на приемните родители, но броят им не е достатъчен", допълни Вера Колешева.

Според нея много от приемните семейства се грижат наистина качествено за децата. "Няма достатъчно информираност в обществото, на места няма достатъчно чувствителност", добави Вера Колешева. Тя беше категорична, че работата с детето трябва да продължи, въпреки че е настанено в приемно семейство.

"Необходимо е сформирането на мултидисциплинарни екипи, които могат да споделят какво се случва. Средствата варират в зависимост от това дали се грижиш за едно или две деца, като са от порядъка от 900 до 1200 лева, отделно се получават средства в зависимост от възрастта на детето", каза още Вера Колешева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари