Венци Мицов: Крайно време е да разберем няколко важни неща

2
Като гледам малоумието на една огромна група наши сънародници, отново се хващам за един термин. Ние сме консуматори на несъществуващи права
Като гледам малоумието на една огромна група наши сънародници, отново се хващам за един термин. Ние сме консуматори на несъществуващи права

Крайно време е да разберем няколко важни неща.

1. Демокрацията не е евтина. Къде-къде по-евтина е диктатурата. Там всичко се решава с едно нареждане. Не се обсъжда, не се допитва никой. Няма избори през месец, защото единия лидер имал запек, а другия киселинии не могат да се разберат. И за това плащаме. Защото демокрацията е скъпа. Но ако не плащаме, ще живеем в диктатура. Средно положение няма.

2. Демокрацията не е естественото ни състояние. Всеки един от нас носи в себе си собствените си идеи за света и за това демокрацията за мнозина от нас е бич. Тя ни кара да се съобразяваме с куп норми. Като например да не нахълтваме с няколко приятели в LGBTI офис, както го направи един кандидат президент. Да, може да не сме съгласни с това или онова, но живеем в демокрация. и демокрацията ни задължава да браним правата на другите, дори да не ги споделяме като своя ценност.

Тук обаче е редно да кажа и няколко други неща. Те са продиктувани от сегашната ситуация и пандемията, но и от менталното състояние на нацията ни.

1. Демокрацията ни задължава не просто да търсим правата и свободите си. Тя ни задължава да сме достатъчно умни и информирани, за да знаем какво са правата и свободите. Защото, да ме прощавате, в момента ние не знаем. В момента ние сме достигнали крайната точка от нация да се превърнем във войнстващи окупатори на МОЛ. От нация, дала на света около 30 концертмайстори на най - големите световни откестри в пасмина, вярваща във врачки, Мангъров, Чорбанов и лечение с чесън и ракия.

2. Демокрацията ни задължава не да се вайкаме - “този народ е такъв, защото много е бил лъган”, а да се изправим и да кажем - “няма да позволим да бъдем лъгани”, като за начало е задължително да спрем да вярваме в месии. Нито Бойко, нито Радев, нито Киро Хайделберга и Исус Христос Иванов няма да ни нахранят с 2 хляба и 3 риби и няма да превърнат водата във вино по време на сватба в Кана Галилейска (разбирай по време на концерт на Планета Пайнер в Димитровград).

3. Демокрацията не е диктатура на обществения вкус. Демокрацията дава права, но дава и задължения. И не на последно място - демокрацията работи само ако хората, които са приели този тип обществен договор са умни. Ако те не са, имат нужда не от демокрация, а от диктатор.

Хубаво е да знаем тези неща. Защото днес, като гледам малоумието на една огромна група наши сънародници, отново се хващам за един термин. Ние сме консуматори на несъществуващи права.

И накрая един пример. Преди няколко години в Швейцария имаше директно допитване дали да се увеличат заплатите.

Ако такова има тук, ще има 99 процента гласували за. А в Швейцария - е, там хората гласуваха против.

И да, заплатите там са драстично, в пъти по-високи и тук спор няма. Но швейцарците се бяха поинтересували и бяха разбрали, че ако им вдигнат заплатите, ще им вдигнат драстично и данъците, което ще доведе до изходна позиция.

Платон някога е дал най-железния довод срещу демокрацията. “Ако се разболее детето ти, ще идеш ли на агората с две трети вишегласие да питаш дали да го водиш на лекар или не”.

За това действайте недемократично по отношение на собствения си ум. Не търсете вишегласието, а се образовайте сами. Недемократично и егоистично се образовайте. Либертарианския позитивен егоизъм тук би помогнал да се въздигнем като обшество.

Венци Мицов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари