Вендета в Анкара след убийството на младеж

0
​Стотици нападнаха домове и магазини на сирийски мигранти в града
​Стотици нападнаха домове и магазини на сирийски мигранти в града Снимка: Ройтерс

Стотици нападнаха домове и магазини на сирийски мигранти в града

Полицията в Анкара задържа 76 души за участие в нападения срещу домове и магазини на сирийци и за публикуване на фалшиви новини в социалните мрежи с цел провокация на населението, предаде ДПА. 38 от заловените са с криминални досиета за грабежи, нападения или трафик на дрога, уточни полицията. Силите на реда призоваха гражданите да не се поддават на провокативните "новини" и постове в социалните мрежи.

Стотици жители на Анкара атакуваха домове и магазини, притежавани от сирийски мигранти, след новината, че турски младеж е бил убит с нож в свада със сирийци, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Гневни местни жители преминаха снощи през квартал Алтъндаг в Анкара, хвърляйки камъни по апартаменти, в които предполагат, че живеят сирийци и плячкосваха магазини, съобщиха местните медии.

Снимки в социалните мрежи показаха изпочупени коли в изблик на опасно нарастване на негодуването срещу мигрантите в Турция, дом на над 4 милиона бежанци, 3,6 от тях сирийци.

Сирийче бе ранено в главата, след като камък попадна в апартамент, написа Керем Кънък, шеф на турския Червен полумесец, в Twitter.

Ситуацияте е била поставена под контрол рано днес, съобщи валийството на Анкара в Туитър, призовавйки хората да не се поддават на провокативни информации.

Наръгването с нож и смъртта на 18-годишния Емирхан Ялчън в сряда при сбиване в Алтъндаг предизвка бунта. Анадолската агенция предаде, че двама чужденци са били задържани във връзка със смъртта на турския тийнейджър. Местните жители обвиняват сирийците за убийството на младежа. Подробности за сбиването все още не са известни.

Антимигрантските настроения в страната нарастват през последните няколко седмици, след като снимки в социалните медии показаха как стотици афганистанци незаконно преминават границата с Иран и влизат в Турция.

Главната опозиционна Народнорепубликанска партия изостри реториката си срещу бежанците, обещавайки да ги върне обратно в родината, ако дойде на власт.

Турция строи стени на границите си с Иран и Ирак, за да спре нелегалната миграция, заяви в интервю по телевизията късно снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари