Велоалеята по "Тутракан" е тясна за велосипедистите

1
Оформената по булевард "Тутракан" велоалея е далеч от необходимото нормално пространство за придвижване на велосипедисти
Оформената по булевард "Тутракан" велоалея е далеч от необходимото нормално пространство за придвижване на велосипедисти Снимка: Дарик Русе

"Постоянно наблюдаваме и изпращаме становища за всяка велоалея, която се изгражда в Русе по различните проекти. За последните две години сме пратили сигурно 10 становища", сподели Ростислав Кандиларов от сдружение "Вело Русе".

Организацията взаимодейства активно с местната власт в това отношение през последните години. Благодарение на това бе изготвен проект за цяла веломрежа в града. По инициатива на сдружението започна и работа по изграждане маршрут до "Текето", който в момента е на фаза предпроектно проучване.

"В момента се проучват на терен възможностите тази велоалея да бъде изцяло разделена от пътя за Николово. Целта е велосипедистите да бъдат напълно предпазени", отбеляза Ростислав Кандиларов.

Очакванията са този маршрут, заедно с идеите за алеи до Мартен и Поломието, да влязат в общ проект, който да получи финансиране по новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. В тази посока работи активно и областният управител на Русе Стефко Бурджиев, който също е част от "Вело Русе".

Кандиларов се изрази положително за бързата реакция, благодарение на която бе преасфалтирана велоалеята пред музея, която бе компрометирана още преди да се въведе в експлоатация. Все пак той не пропусна да отбележи, че от сдружението настояват за физическо отделяне и обезопасяване на велоалеите.

"Специално тази по ул. "Иван Вазов" и пред музея е голям компромис, тъй като е напълно неефективна, ако няма физически разграничители. Въпросът в поставен на общинската комисия по безопасност на движението и очакваме решение", коментира още Кандиларов.

Той бе категоричен обаче, че оформената по булевард "Тутракан" велоалея е далеч от необходимото нормално пространство за придвижване на велосипедисти.

"След последната проверка, не бихме могли да наречем това велосипедна алея. За съжаление там се включихме много късно, въпреки че беше 4 години преди да започне изпълнението на проекта. Вече обаче бе късно за съществени промени. За момента гледаме да се избегнат най-съществените пропуски, като например велоалея между спирка и стена, която е 60 см широка, при положение че воланът е нормално 70 см. Трябва да сте с детски велосипед или специално тясно кормило, за да се проврете оттам", сподели още Ростислав Кандиларов.

Той заяви, че сдружение "Вело Русе" ще положи всички усилия това пространство да не бъде обавено за задължителна велоалея. "Нека то да може да се ползва от деца или хора, които са притеснени, но да не задължават велосипедистите да минават по тази велоалея. Една некачествена инфраструктура може повече да навреди и да създаде предпоставки за инциденти, отколкото опасното каране на асфалта с колите", добави Ростислав Кандиларов.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари