Велизар Енчев: Трябва да върнем ветото за членство на Северна Македония в ЕС

1
Велизар Енчев даде за пример Гърция, която успя да наложи всички свои изисквания, преди да даде съгласието си за Македония
Велизар Енчев даде за пример Гърция, която успя да наложи всички свои изисквания, преди да даде съгласието си за Македония Снимка: БГНЕС

Велизар Енчев даде за пример Гърция, която успя да наложи всички свои изисквания, преди да даде съгласието си за Македония

"Две съседни наши държави - Сърбия и Македония, демонстрирам открито пренебрежение към България през последните 10 дни", каза в интервю за Агенция Фокус Велизар Енчев, бивш посланик на България в Хърватия и експерт по балканските въпроси.

"Защо ние, в последните 7 години, от 2015 нататък, и на двете държави вдигнахме ветото за членството им в ЕС", пита Енчев. Той припомни, че това бе направено през 2016 година за Сърбия, като правителството на Бойко Борисов е декларирало, че България подкрепя европейската интеграция на Република Сърбия и няма да ги блокира, без изобщо да постави условия за положението на българската общност в Западните покрайнини. Сега се повтаря същата грешка и по отношение на РСМ.

"Ние, в рамките на 5 години, направихме две стратегически грешки. През 2017, пак при правителството на ГЕРБ, пуснахме Македония в НАТО, срещу договор за приятелство и помощ, а тя пое ангажименти, но от тяхна страна нищо не беше изпълнено, ако изключим тяхното условно съгласие да нарекат Самуил български цар. А миналата година, българските десни партии, под американски натиск, вдигнаха ветото на РСМ, без никакви условия, освен, че трябва да впишат българите в Конституцията и да започне процедура по редакция на учебниците им", каза Енчев.

Той даде за пример Гърция, която е успяла да наложи всички свои изисквания, преди да даде съгласието си за Македония, включително и за промяна на името на държавата. По този начин техните условия са били изпълнени на 100%.

За последните случаи на ескалация на отношенията ни с РСМ Енчев смята, че трябва да се даде протестна нота и да се отзове нашия посланик. Случва се точно обратното, те се чувстват недоволни, вместо ние.

"Нихилизмът и превиването на гръбнака са станали черти на българската дипломация", каза Велизар Енчев.

"Ние радикално трябва да променим политиката си с тези двете държави - Сърбия и Македония, защото нещата са сериозни", смята Енчев.

"В сегашния случай българският глава трябва да реагира на македонската страна и след това да уведоми партньорите ни. Ние нямаме ли механизми да отзовем посланика си, да подадем протестна нота", пита Велизар Енчев.

По думите му, точно затова гледат на България с презрение, защото виждат, че ние не защитаваме нашите права. Така гледат и сърбите на България.

"Новият български парламент трябва да върне ветото за приемането на РМС в ЕС. То ще е прецедент, но ние имаме това право. По отношение на Република Сърбия нещата са по-сложни. Ние трябва да поставим на Белград ултимативно въпросът по отношение на Западните покрайнини, или ние ще блокираме тяхното еврочленство в някоя от преговорните глави", каза още Велизар Енчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари