Велислав Минеков: Не вярвам някой да има куража да започне демонтирането на Паметника на Съветската армия

0
Бившият министър на културата обясни, че за да бъде преместена тази композиция, тя трябва да бъде разглобена по начина, както е била отливана
Бившият министър на културата обясни, че за да бъде преместена тази композиция, тя трябва да бъде разглобена по начина, както е била отливана Видео: БНР

Бившият министър на културата обясни, че за да бъде преместена тази композиция, тя трябва да бъде разглобена по начина, както е била отливана

"Застрашена заради корозия е композицията, която е във височина на Паметника на Съветската армия. Нямаме представа какво е вътрешното състояние на метала, който е използван за конструкцията. Това трябваше да се провери с камери, но през този период никой не смееше да се докосне до паметника, защото всичко, което направите, е повод за скандал от една или от друга страна".

Това каза скулпторът проф. Велислав Минеков, бивш министър на културата, предава БНР.

Той обясни, че за да бъде преместена тази композиция, тя трябва да бъде разглобена по начина, както е била отливана:

"Тези паметници са лети на части, които след това са били заварявани и подсилвани с вътрешната стоманена конструкция. Абсурдно е да мислим, че за да бъде свален, е достатъчно един кран да дойде и да ги дръпне за ръцете и главите, за щото само тези елементи ще останат в куката на крана. Трябва да се мисли как да се разреже и ако ще бъде запазен, как да бъде сглобен отново с вътрешна конструкция".

Проф. Минеков изказа предположение, че нищо няма да бъде направено за демонтирането на Паметника на Съветската армия сега:

"Не вярвам някой да има куража да започне това. Процесът няма да се хареса на много хора. Независимо, че този хора са малцинство, те няма да се почувстват добре от това, което виждат".

Бившият министър на културата подчерта, че Министерството на културата също носи отговорност, тъй като "паметникът носи изключително висок статут, че е от национално значение":

"Институтът за паметниците на културата трябва да свали този статут на паметника и едва след това да се започне работа по евентуалното му преместване. Как ще се случи това за мен е загадка".

Велислав Минеков изтъкна, че няма място за ПСА в двора на т.нар. Музей на социалистическото изкуство, като подчерта, че няма социалистическо изкуство, няма изкуствовед, който да определи какво означава този термин:

"Да, тоталитарно изкуство е ясно какво е, но социалистическо е нещо напълно неясно".

По думите на Минеков една част от композициите могат да бъдат поставени пред Националната галерия и като министър е говорил за това с кмета на София, както и с кмета на Димитровград, където колекцията (от фигури от ПСА) може да бъде направена в парка в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Един от малкото
    Така е, малко сме във водовъртежа от еврогейщина породена от епидемията на либеросексуалния содомизъм и разврат. Дерзайте като изчезнем ще има повече свобода за вас, ежедневието ви ще бъде доста по интересно, спокойно ще се концентрирате върху вълнуващите ви проблеми от сорта как да присадим матка на мъж, колко време протича бремеността при мъжете и т.н. А и няма да има нужда децата ви заченати по 'нов', 'технологичен' метод да ходят до Америка, Америка ще дойде при вас, за да построите монумент!
  • -1
    2
    До страхливеца с име ...
    Слава на Бога, не само сте малцинство, но от година на година ставате все по-малко по биологични причини. Дъртите тук, децата и внуците им в Европа и Америка, обаче не се изнасят към Омск, Томск, Куромск и други сметища в Рушлямия, че да се отървем от всичката червена пасмина (БСП, Мунчо зеления чорап, фашистите от израждане и т.н.) веднъж завинаги.
  • 3
    1
    ...
    И, тези които няма да се почувстват неприятно не са малцинство а огромното мнозинство. Така че ще си имате работа с голямото мнозинство и малцинството ви няма да ви опази.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари