Велина Костадинова е единствената в България, която се яви на олимпиадите по всички учебни предмети

3
Седмокласничка от Велико Търново е носител на над 40 медали и е наградена с повече от 100 грамоти
Седмокласничка от Велико Търново е носител на над 40 медали и е наградена с повече от 100 грамоти

Седмокласничка от Велико Търново е единствената в България, която се яви тази година на олимпиадите по всичките осем учебни предмети.

Велина Костадинова от съвсем малка завоюва челни места по конкурси и международни състезания, като голямата ѝ страст е математиката, а силата ѝ е в точните науки. До момента тя е носител на над 40 медали и е наградена с повече от 100 грамоти от международни и национални състезания.

За поредна година седмокласничката Велина Костадинова от Велико Търново участва в национални и областни олимпиади по различни учебни дисциплини, информира Times.bg.

Аз се явих по химия, където се класирах за национален кръг и станах седма в България. По география също се класирах, но националният кръг заради пандемията се отложи за по-късно, също и по астрономия. Иначе се явих и по история, математика, български, биология, физика. На повечето бях на първо място на областните кръгове, но не ми стигнаха точките за национален!, разказва Велина.

Тя през последните години иска да се явява на олимпиади! На областен кръг почти винаги е първа… Не съм изненадана, знам какво може и какво прави, колко е организирана, много е последователна и мисля че това ѝ помага много!”, споделя майка ѝ Анелия Костадинова, която е учител по испански език в Американския колеж “Аркус”.

Голямата страст на Велина е математиката. След като е първа на приемните изпити в Американския колеж в града, ще изучава без такса „Софтуерни и хардуерни науки“.

Явявала съм се на различни конкурси по математика, на международни състезания, на състезания организирани от МОН.“, обяснява Велина.

Още в първи клас започна с математика и започна с изяви на международни състезания, започна да се класира на първи места…което пък ѝ помогна да отиде на математически лагери към БАН!“, допълва майката .

Освен от своите учители, Велина получава огромна подкрепа от семейството си, особено от майка си още от първи клас.

Винаги ми е било интересно, любопитно- как се развиват децата, как напредват…И благодаря на Господ че ме е дарил с такова даровито дете!”, заключва тя.

В свободното си време талантливата ученичка обича да рисува и да чете енциклопедии, за да научава нови знания и да открива нови светове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари