Великобритания задълбочи връзките си в Тихоокеанския регион

1
Лондон подписа пакт, който премахва търговски бариери
Лондон подписа пакт, който премахва търговски бариери

Лондон подписа пакт, който премахва търговски бариери

Великобритания официално подписа договора за присъединяване към голям транстихоокеански търговски пакт, като стана първата нова страна, която се присъединява след създаването му през 2018 г. Това отваря и пътя членовете да разгледат други заявления за членство, включително от Китай и Тайван, предадоха Ройтерс и БТА.

Подписването беше част от срещата Комисията на Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (СРТРР), която се провежда в Нова Зеландия.

Министрите от страните-членки ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят набор от теми, включително как да продължи напред дейността по Тихоокеанското партньорство и негови нови приложения, заяви министърът на бизнеса и търговията на Великобритания Кеми Бейдънок. Тя каза, че нейната страна е щастлива да стане първата нова членка на Споразумението.

„Това е съвременно и амбициозно споразумение и нашето членство в този вълнуващ, брилянтен и ориентиран към бъдещето блок е доказателство, че вратите на Обединеното кралство са отворени за бизнеса“, каза Бейдънок.

Предстои британското правителство да ратифицира споразумението.

То е забележителен търговски пакт, договорен през 2018 г. между 11 страни, включително Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Великобритания ще стане 12-ият член на пакта, който премахва търговски бариери, тъй като иска да задълбочи връзките си в Тихоокеанския регион след излизането си от Европейския съюз през 2020 година.

Китай, Тайван, Украйна, Коста Рика, Уругвай и Еквадор също кандидатстват за членство.

Премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс каза, че пътят към привличането на Великобритания към споразумението е бил дълъг и на моменти изпълнен с предизвикателства, но присъствието на големи икономики в рамките на партньорството ще сближи региона на Атлантическия океан с Индо-Тихокеанския регион по начин, който ще укрепи основаната на правила търговска система в тази част на света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари