Великобритания забранява продажбата на бензинови и дизелови коли още от 2030 г.

1
Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания
Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания Снимка: Unsplash

Регулацията няма да важи за някои хибридни автомобили

Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото, съобщава Financial Times, цитиран от Economic.bg

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове. През февруари обаче Джонсън промени това на 2035 г.

Позовавайки се на собствени източници от индустрията и правителството, FT разкрива, че Джонсън възнамерява да премести отново крайния срок в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица.

BBC също съобщи за подобен план, без да посочи източниците си.

Говорител на Даунинг Стрийт отказа да коментира докладите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън за FT.

Изданието обяснява, че новият график не се очаква да се прилага за някои хибридни автомобили, които използват както електрическо задвижване, така и задвижване с двигатели с вътрешно горене. Те ще могат да се продават до 2035 г.

Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.

Данните от индустрията показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73.6% от продажбите на нови автомобили тази година, докато само 5.5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Хибридните превозни средства от различни видове съставляват останалите продажби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари