Велики понеделник е - начало на Страстната седмица

2
На 10 април започва Страстната седмица с Велики понеделник, а имен ден празнуват Виктор и Виктория
На 10 април започва Страстната седмица с Велики понеделник, а имен ден празнуват Виктор и Виктория

На 10 април започва Страстната седмица с Велики понеделник, а имен ден празнуват Виктор и Виктория

На този ден църквата почита Виктор Никомедийски.

Виктор е войник от 2 век. По това време в Римската империя управлявал Марк Аврелий. Той накарал всички войници да дадат в жертва по едно животно. Християнската същност на Виктор не му позволила да стори това и той отказал да се подчини. Тогава той бил измъчван жестоко, за да се прекърши неговият дух и вяра. Виктор обаче не се предал. Християнството му помогнало да премине през всички изпитания, на които го подложили, при това невредим.

Наречена още "Седмицата на страданията", Страстната седмица е последната от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Седмицата започва с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден. На старобългарски "страст" е "страдание". По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени "страстна седмица". Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

Името Виктор, а от там и Виктория, произхождат от латинското Victori, което означава победа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари