Съдебният процес срещу Исус Христос

1
Докладът на Пилат Понтийски за съдебния процес срещу Исус Христос за пръв път е бил публикуван в Константинопол през 1851 г. и издаден в Русе
Докладът на Пилат Понтийски за съдебния процес срещу Исус Христос за пръв път е бил публикуван в Константинопол през 1851 г. и издаден в Русе

Докладът на Пилат Понтийски за съдебния процес срещу Исус Христос за пръв път е бил публикуван в Константинопол през 1851 г. и издаден в Русе

Вече над две хиляди години се говори и пише за този знаменателен процес от древността, пише вестник „Трета възраст“. Дългият период от време е превърнал историческата истина в мит и легенда, но не е заличил факта, че Иисус Христос е съществувал и че е създал едно нравствено философско учение, което бързо се разпространило в онова езическо време на много богове.

Подобни пророци е имало и преди, и след Христос, които след време човек е обожествявал. Раждането, учението, проповедите, залавянето, съденето, осъждането и кръстната смърт на Иисус Христос са удостоверени с голяма историческа точност и подробности. Известни са някои писма на римски легионери на служба в древна Юдея, които са описали живота и проповедите му сред народа и дори как изглеждат неговите ръце, коса, лице и поглед.

Римският прокурор Понтий в доклада си до императора Тиберий не може да скрие истината за него. Жената на Пилат – Клавдия, в дълго писмо да приятелката си Фулгия, описвайки съдебния процес, се спира подробно на неговия живот и учение. Император Константин през 326 г. издига великолепна гробница над разкрития тогава гроб на Иисус.

За милионите християни от цял свят четирите евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан са едно откровение за словото на Христос.

Много въпроси, свързани с този процес чакат отговори от незапознатите с него

Преди две хиляди години в Римската империя е господствало робовладелското общество. Имало е подтисничество, неправди, богати и бедни. Социалната несправедливост е водела до поява на бунтовници и размирници. Иисус е бил един от тях. Когато той е говорел, около него се събирал множество народ, който го слушал и му вярвал. Проповедите на Иисус увличали и вдъхновявали народа. Еврейските първосвещеници се уплашили, че няма да могат свободно да изповядат религията на техния пророк Моисей както преди да се появи новият проповедник.

Разгонването на търговците евреи от храма Господен пък е причинявало загуби в тяхната търговска дейност. Особено, когато е започнал да прави чудеса, да лекува болни от неизлечими болести и да помага на нуждаещите се и на бедните, тогава трите юдейски партии си казали: „Този човек прави много чудеса, ако го оставим всички ще повярват в него. От тоя ден те се наговориха да го убият…” (по Евангелие на Йоан). Планът им бил скоро приведен в изпълнение. Дръзкият проповедник и техен изобличител още докато говорел пред събрания народ в Гетсиманската градина (в околностите на Йерусалим), предаден от Юда, бил нападнат от слугите на първосвещениците, въоръжени с мечове и колове, арестуван и бит, е отведен да бъде съден.

Съдебният процес минава през три еврейски съда

Първият от тях бил петчленен. Първосвещеникът не намира вина в него и го препраща на следващия съдийски състав, състоящ се от 23 членове с председател първосвещеник Каява. Каява го попитал: „Ти ли си Христос, син Божий?”, на което Иисус отговорил: „Аз съм…” Тогава Йосиф Бен Каява като чул богохулните думи, раздрал дрехата си, какъвто е бил тогавашният еврейски обичай. „Той богохулства. Каква нужда имаме още от свидетели?” Останалите членове на съда рекоха: „Заслужава смърт!” (Евангелие Матей).

Според тогавашното юдейско законодателство, когато някой бива обвинен в богохулство, се наказва със смърт. Присъдата над него е следвало да се произнесе от висшия съд, състоящ се от 71 членове. В тази съдебна инстанция били доведени от първосвещениците много свидетели, които потвърдили обвинението в богохулство. Висшият съд потвърдил смъртната присъда.

В съдебния процес били допуснати редица нарушения

Първото е вземането под стража на Христос, като мярка за задържане, което не е било позволено преди предявяването на обвинението. Тогава обвинителният акт не е бил познат. Иисус е бил подложен на разпит преди да бъдат призовани свидетелите. Съденето и разпитването на обвиняемия нощем е било безусловно забранено. Освен това срещу събота и срещу празник не било разрешено да се започва наказателно производство, защото присъдата, когато е осъдителна, е трябвало да се отложи за следващия ден – празника, когато тя е трябвало да се приведе в изпълнение.

Вземането на Христос под стража е станало в четвъртък, преди големия юдейски празник Пасха, когато Христос с учениците е бил на молитва в Гетсиманската градина, след което веднага започва нощният му разпит. Обвинението му било в надменно присвояване на свръхчовешка сила, което било равно на измяна против държавата” – смятано за най-тежко престъпление. Обвинението в богохулство не било доказано. Не му била дадена възможност да представи свидетели в своя защита. Осъждането му е било предрешено. „Повинен е на смърт!” – казали всички членове на съда.

Юдеите поискали от управителя на областта Понтий Пилат да потвърди смъртната присъда. Тогава юдеите са били поробен народ под владичеството на Рим.

В 63 година пр. н. е. римският пълководец Помпей нахлува в Палестина и след тримесечна обсада римските легиони навлизат в Йерусалим и превръщат Юдея в своя провинция. След това юдеите изгубват правото да произнасят смъртни присъди и да ги изпълняват. За да се изпълнят присъдите се нуждаели от присъда, произнесена от държавната римска власт. Затова отвеждат Христос при Пилат, като римски управител на провинцията Юдея, и като съдия.

Когато Пилат чул обвинението в богохулство обявил Иисус за невинен. Събралата се тълпа започнала да крещи: „Искаме смърт! Пилат се колебаел. За да постигнат юдеите целта си, те са били способни да съобщят на римския император, че управителят на Юдея е покровител на бунтовниците и на императорските врагове, което означавало, че Пилат може да бъде обвинен в измяна на отечеството”. Той се изплашил и приел искането да бъде произнесена смъртна присъда. „И Пилат като видя, че нищо не помага, взе вода и си изми ръцете пред народа, казвайки: „Невинен съм за кръвта на тоя праведник”.

Римското наказание „разпъване на кръст” било взаимствано от персийския закон и било най-мъчително и жестоко. Според библейското предание кръстната смърт на Христос е настъпила шест часа след разпъването му.

Изпълнението на присъдата е станала на мястото, наречено Голгота, което значи лобно място. До там Иисус е носил своя кръст, на който е бил разпънат между двама разбойници, според библейското предание. По заповед на Пилат е бил поставен надпис на кръста „Иисус Назарянин, юдейският цар на три езика – латински, гръцки и еврейски, за да могат да го четат всички.

Смъртната присъда на Христос довежда до разпространение на християнското учение

В известния доклад на Пилат до римския император Тиберий, има много подробности за процеса, но не и текстът на присъдата. Дълго време той е бил търсен, но едва през 1509 г. е бил намерен случайно в град Амкула, Италия, написан на еврейски език. За пръв път той е бил публикуван в Константинопол през 1851 г. и издаден в Русе.

Римският император Тиберий не е останал доволен от действията на Пилат по този съдебен процес, затова го лишил от княжеската длъжност, изпратил го в Галия, а после в околностите на Виена, където той се самоубил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари