Великденска изложба в Русе

0

Вчера, 15.04.2016 г., в изложбената зала на ул. „Борисова“ №6 в град Русе бе тържествено открита Великденската изложба, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти.

За да открие събитието, гост бе доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе.

Самата изложба представи доц. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе. Той обоснови връзката на занаята с божественото, което всъщност прави тези предмети различни. Доц. Ненов определи тяхната същност като одухотворена.

Областният управител на Област Русе изрази възторга си от изящното изпълнение на отделните творби и балансираното им представяне в рамките на изложбата.

„Сътвореното от ръцете ви с много труд, носи духа не само на онова време, но и една уникалност, която стопля и радва хората“, посочи той. Изложбите на Дунавската задруга доц. Бурджиев определи като неповторими. В изказването си той обърна внимание и на трудността на занаятите. Бурджиев изрази надежда с времето труда им да придобива все по-голяма популярност, с което да расте и търсенето на занаятчийските им творения.

В края на изложението си, доц. Бурджиев поднесе поздравителен адрес на Татяна Колева – председател на Задругата.

С това той откри Великденската изложба, която в периода 15-28 април 2016 г. ще бъде достъпна за широката общественост в изложбената зала на адрес ул. „Борисова“ №6.

В експозицията са представени 21 майстори с творби от различен занаят – художествено леене върху Орфеев камък, медникарство, иконопис, бяла бродерия, ковано желязо, дърворезба и др. 

Чрез творчеството си майсторите от Дунавска задруга – стари и нови, възраждат художествените народни занаяти, които са в основата на градежа на една култура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари