Велик Гришо! Смаза шампиона Мъри с 3:0 и е на полуфинал на "Уимбълдън"

0
Велик Гришо! Смаза шампиона Мъри с 3:0 и е на полуфинал на "Уимбълдън"

Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън! Мнозина специалисти и треньори отписаха 23-годишния българин за мача му срещу Анди Мъри, но реалността е, че шампионът е на колене, а Гришо продължава напред след бляскава победа с 6-1 7-6(4) 6-2 в двубой, превърнал се в показно на какво е способна следващата голяма звезда на световния тенис.

Сега големият въпрос е докъде ще стигне Григор? Може би финал, а защо не български шампион на най-престижния тенис турнир в света? Мечтата е жива, остават още само две крачки до реализирането ѝ. Името на първото от оставащите две препятствия по пътя към трофея ще научим след края на двубоя между Новак Джокович и Марин Чилич, които играят в момента.

Полуфинал на Уимбълдън сам по себе си е нещо изключително престижно, но нека погледнем какво означава това в цифрово отношение - заслужен чек на стойност 440,000 паунда (близо 1,080,000 лв.) и 720 точки за ранглистата, които означават изкачване до №9 в света за Григор Димитров. Стигне ли до финал, 23-годишният българин ще напредне с още една или две позиции (в зависимост от представянето на Раонич), а трофей би го изстрелял до №5 в света.

А какво се случи в този исторически за българския тенис двубой между Григор Димитров и Анди Мъри? Срещата стартира с труден сервис гейм за първата ни ракета, който бе изправен пред точка за пробив, но успя бързо да я отрази, задържа подаването си, а при 1-1 на корта започна истинска наказателна акция.

Гришо тотално надигравше миналогодишния шампион, демонстирайки великолепни ретури, изключителна стабилност при разиграванията, гръмотевични сервиси и перфектно движение по корта, а срещу себе си имаше изненадан от добрата му игра противник, който допускаше не малко грешки. Резултатът от всичко това бе пет поредни гейма в сметката на Димитров и смълчан Централен корт, след като съдията обяви: "Гейм и първи сет Димитров".

Григор определено не спря дотук и продължи да притиска противника си, но пробивът в този втори сет така и не падаше. В крайна сметка съпротивата на Мъри бе пречупена в прословутия седми гейм, където отново блестящ Григор Димитров спечели подаването на любимеца на домакините, но веднага след това изигра най-слабия си сервис гейм от началото на мача и след няколко непредизвикани грешки позволи на шотландеца да върне моментално пробива.

Все пак Гришо бързо се съвзе от спада в играта си, а при 5-5 достигна до нови два брейкбола, но точно тогава се намеси сервисът на Мъри, който след няколко бомбени изпълнения на начален удар някак си се измъкна от тази трудна ситуация.

В предишните им четири мача неизменно се стигаше до тайбрек, а днес традицията се спази. Двамата си размениха по един минипробив в първите две разигравания, а при 4-4 страхотен ретур, последван от още по-впечатляващ минаващ удар донесе на Григор нов минипробив, а в следващите две разигравания българинът бе просто безпогрешен и полуфиналът вече бе само на сет разстояние.

Гришо продължи да поддържа изключително високо ниво и в третия сет, а противникът му бе повече от разколебан, особено изоставайки с такъв резултат. Димитров отново притисна Мъри в сервис гейма му, на брейкбол нервите на миналогодишния шампион не издържаха и след двойна грешка пробивът бе факт, а първата ни ракета вече бе само на два гейма от крайната победа.

Григор задържа подаването си, за да се стигне до ситуация, в която Мъри сервираше за оставане за сета. Двойна грешка на шотландеца доведе до два поредни мачбола, първият от които спасен, но при втория последва форхенд в мрежата и шампионът бе на колене, а Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън!

Източник: TennisKafe.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари