Вече официално над половината пенсионери са бедни

0
Институтът ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни, наследствени и вдовишки
Институтът ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни, наследствени и вдовишки Снимка: Getty Images

Таванът става 1500 лева, но ограничени от него ще са 34 хиляди души

1 044 000 пенсионери ще останат с минимални пенсии от Коледа дори с увеличението на тежестта на стажа до 1,35. Това съобщи официално Националният осигурителен институт (НОИ).

Заради новите правила още 152 хил. души ще се изравнят с най-ниските пенсии. Така половината от всички пенсионери ще вземат пенсии до 370 лв. и по този начин ще останат под линията на бедност, която през 2022 г. ще е 413 лв.

Увеличеният коефициент на тежестта на година стаж ще се прилага само към действителните изработени години, а не към преизчислените. Така всички хора, работили тежък труд от първа и втора категория - миньори, химическа промишленост, транспорт и пр., няма да получат увеличение за всички години в личната им пенсионна формула, а само за реално изработените. Разликата между общия им осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без превръщане продължава да участва при определяне на размера на пенсията с 1,2 на сто за всяка година, обясниха експертите.

За Коледа минималната пенсия ще се вдигне със 70 лв. и ще достигне 370 лв. От нейния размер зависи и пенсията за непълен осигурителен стаж. Така тя ще стане 314,50 лв. Същата сума ще получават и хората с инвалидни пенсии, които имат увреждания между 50 и 70,99%. Тези с инвалидност между 71 и 90% пък ще взимат 388,50 лв. Хората с инвалидни пенсии, които имат увреждане над 90%, ще получават 425,50 лв.

Наследствената пенсия от Коледа ще бъде 277,50 лв.

Таванът на пенсиите също се вдига - от 1440 на 1500 лв. Заради по-високата тежест на стажа обаче 6500 пенсионери ще бъдат ощетени, защото ще попаднат в ограничението. Общият им брой ще стане 34 хил., тъй като сега хората, които не могат да получават реалните си пари, са около 27 500.

Заради промените се очаква средната пенсия догодина да е 580,50 лв.

Сега тя е 537,50 лв., но в нея е включен COVID бонусът, които се изплащаше през цялата година.

През декември пенсионерите за последно получиха бонуси от 120 лв. Коалиционните партньори вече обсъдиха възможността от следващата година да има нова социална помощ, за да могат хората с най-ниски пенсии да допълват доходите си до линията на бедност - 413 лв. Това трябва да се разпише в новия бюджет, който все още не е подготвен. По време на експертните срещи пък бе договорено пенсионерите да не получават по-малко от сега, но какво точно означава това, все още не е ясно.

Сега хората с минимална пенсия от 300 лв. получават 420 лв. благодарение на бонуса от октомври насам. Ако се въведе новата социална помощ, то общо от следващата година те ще взимат 413 лв., което е със 7 лв. по-малко.

Пенсионер с 500 лв. пък в момента получава 620 лв. При средно увеличение от 84 лв. през тежестта на стажа неговата пенсия ще стане 584 лв. Това означава, че той ще получава с 36 лв. по-малко. Объркването сред пенсионерите става още по-голямо, защото преди дни служебното правителство на Стефан Янев намери пари за бонус от 60 лв. през първите 6 месеца на следващата година в своя вариант за бюджет 2022 г. Всички тези въпроси трябва да се изяснят, когато новият кабинет на Кирил Петков представи своите разчети за догодина.

Заради новите правила от 25 декември НОИ ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни, наследствени и вдовишки.

Преизчисляването ще се извърши само ако това е по-благоприятно. В противен случай ще се запази предишният размер.

Преизчислените размери хората ще получат с плащането за януари, което ще стартира от Ивановден. С тях ще бъде изплатена и разликата от преизчислението за последните 7 дни на 2021 г. - от Коледа до Нова година.

За всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, но то ще се получава само с искане. В зависимост от желанието на пенсионера връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор - с препоръчано писмо с обратна разписка, или чрез системата на Държавна агенция “Електронно управление”, обясниха експертите. Другата опция хората да проверят какво ще получат е с ПИК на НОИ, но това ще е възможно след януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари