Вече няма лесен изход за Гърция

0
Страната няма да излиза от Еврозоната и Европейския съюз
Страната няма да излиза от Еврозоната и Европейския съюз Видео: News7

Страната няма да излиза от Еврозоната и Европейския съюз

Гърция каза категорично "не" на мерките на кредиторите в ключовия референдум. Окончателните резултати показват, че 61,31 на сто са били срещу предложенията им. Европа прие с притеснение решението, от Европейската комисия заявиха, че след резултата от референдума вече няма лесен изход за ситуацията с Гърция.

Гърция няма да излиза от Еврозоната и от ЕС, такива са посланията в деня след референдума. Основание за това дават изказвания на премиера. Той веднага поиска среща с останалите партии, за да излязат с обща позиция, която да представят на кредиторите. Самите европейски институции също заявиха, че искат Гърция да остане в Еврозоната.

Междувременно стана факт първата оставка в гръцкото правителство. Министърът на финансите Янис Варуфакис обяви, че се оттегля, за да не пречи на преговорите с кредиторите. За негов наследник се спряга заместник-министърът на външните работи Евклид Цакалотос, който е координатор в преговорите с международните кредитори.

Алексис Ципрас заяви, че гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с кредиторите.

Мнението на Еврогрупата е, че Гърция трябва да остане в Еврозоната и референдумът не е променил това.

Коментарът от Германия днес не дойде лично от канцлера Ангела Меркел, а от говорителя на правителството Щефен Зайберт. По думите му в момента няма "основа" за разговори с Гърция за нов спасителен пакет или облекчаване на дълга.

В Гърция хората се надяват банките да отворят, тъй като вече седмица нямат свободен достъп до парите си.

Хиляди ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след обявяването на резултатите от референдума. На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "НЕ". Вечерта не мина и без инциденти. Около 150 протестиращи, разочаровани от резултата, хвърляха бутилки със запалителна смес и подпалиха няколко контейнера за боклук.

Днес оставка подаде финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, въпреки че категоричният резултат от референдума е такъв, какъвто той и правителството искаха. Вероятно е той да се окаже изкупителната жертва, за да могат да продължат преговорите напред.

Наблюдатели определят Янис Варуфакис като министъра, който разклати правилата на Европейския съюз. Той напускаше заседания и не поиска подписът му да стои под каквито и да е допълнителни рестрикции за гърците. Заради стила си на обличане е наричан гръцкият Брус Уилис.

Янис Варуфакис зае поста на финансов министър на Гърция и трябваше да защитава правата на обикновените гърци, но неговото минало е на човек от света на богатите и преуспелите. Той е син на Гиоргиос Варуфакис, който на 90 години все още управлява най-голямата компания за стомана в Гърция. Ранната му кариера започва в английските университети на Есекс и в "Кеймбридж", където работи по изследвания в областта на теорията на игрите.

През 1998 г. се премества в Австралия, заради което има двойно гражданство. Той се връща в Гърция през 2000 г.

Варуфакис има непокорна жилка още от най-ранна възраст. Той разказа пред Би Би Си, че умишлено изписва името си Янис с едно "н" след спор с учител в началното училище.

Като единствения министър на финансите с обръсната глава Варуфакис разклати улегналите правила на срещите на високо равнище на ЕС, като пристигна на една от тях с кожено яке и разпасана риза.

Неговият наперен стил и склонност да изнася лекции подразни някои от участниците в преговорите за дълга на Атина и в крайна сметка той беше изтеглен от фронтовата линия на преговорите. Дали това ще бъде от полза на Гърция в диалога с кредиторите на страната, предстои да разберем.

Едва ли е добър знак след вчерашния референдум, че Европейската централна банка разглоби знака на еврото, който се намира пред седалището й. Работници отвориха престижния символ на единната валута, за да го поправят и реставрират, но на никого не убягва метафората, че ако това евро има нужда от поправка, то тогава може би и на самата валута й предстои промяна.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари