Вече има две катастрофи заради покемони в столицата

0
По думите на комисар Тенчо Тенев над 60 на сто от катастрофите стават заради отвличане на вниманието
По думите на комисар Тенчо Тенев над 60 на сто от катастрофите стават заради отвличане на вниманието

Шефът на КАТ - София комисар Тенчо Тенев даде интервю за нашумелите случаи на покемоните и проблемите свързани с тях, предаде "Труд".

- Комисар Тенев, вярно ли е, че вече и в София, като и в много други градове по света, вече има катастрофи заради играта с покемоните?

- Да, имаме два такива случая на леки пътнотранспортни произшествия, както и вече са наложени няколко санкции в последните дни заради използване на мобилния телефон по време на движение точно за тази игра. Като цяло това нарушение става все по-масово и моето мнение е, че глобата от 50 лв. трябва да се увеличи. Вече над 60 на сто от катастрофите в столицата стават заради отвличане на вниманието на водача, най-често защото той участва в телефонни разговори. Вниманието му се отвлича, включително и ако не си използва ръцете, а разговорно устройство в купето на автомобила. Той кара, но не мисли за пътя, а мисли за всичко друго. Застанете на едно кръстовище и ще видите какво се случва. Близо 90 на сто от водачите използват мобилни устройства - телефони, таблети и лаптопи, пишат SMS-и, пращат имейли… А това са млади хора, без достатъчен опит като водачи. Такова разсеяно и безотговорно поведение води до минаване на червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на пешеходните пътеки и най-много - неспазване на дистанция, от което често се предизвикват и верижни катастрофи.

 

- Вече е средата на лятото, а в София движението продължава да е натоварено, задръствания има навсякъде, включително и около самата централа на КАТ. Защо?

- Отдел “Пътна полиция” към Столичната дирекция на вътрешните работи е тази държавна институция, през вратите на която всеки ден минават от 1800 до 2500 души. У нас няма друго учреждение, което дневно в една и съща сграда да приема толкова хора. И зиме, и лете. Първо, всеки ден регистрираме над 800 автомобила на територията на София. За сравнение - в един областен град като Хасково например това са между 60 и 70 автомобила. Около 400 души на ден подават документи за книжки, други около 100-150 души идват да си получават наказателни постановления и 100-тина се явяват с призовки в сектор “Видеоконтрол” заради заснети нарушения с нашите системи. Отделно приемаме още 50-100 души, които подават документи за становище по отношение на строителство до пътя, разрешения за отбивки и т.н. Плюс това нашите екипи на денонощие посещават от 100 до 150 пътнотранспортни произшествия, а в най-натоварените сезони - късна есен и зима - до 400. Казвам го, защото питате за задръстванията около нашата сграда на ул. “Лъчезар Станчев”. През лятото хората идват да си регистрират колите рано сутрин и се нареждат още в 5-6 часа. До 9-10 часа вече се образува опашка. Повечето минават до обед и към 14,30 часа е почти празно, а работят всичките ни 10 канала. Затова съветваме гражданите да избират за регистрация часовете в ранния следобед, за да си спестят чакане и да минат много по-бързо.

- Има ли увеличение на броя автомобили, които регистрирате?

- Има, и то е особено чувствително в последните няколко месеца. С 30 на сто нарасна броят на регистрираните нови автомобили от началото на годината. При колите втора употреба също има увеличение, но е по-малко - към 8-10 на сто. В случая говоря за ръст при новите автомобили, току-що произведени, които идват у нас от официални вносители и се продават предимно на лизинг. По принцип, когато са над 5 автомобила, можем да регистрираме и на място на територията на София и да им поставим табелите. А от тази година се засилиха изключително командировките ни в различни европейски страни. Вече имаме една-две на месец, при които сме регистрирали по около 100 автомобила. Става дума за товарни коли, собственост на транспортни фирми със седалища в София, но с изнесена дейност например в Испания, Белгия, Германия.

- Вярно ли е, че опашките се образуват, защото блокира системата за регистрация?

- Получават се и такива моменти, защото системата за регистрация работи в цялата страна и ако някъде в друг град се получи проблем, спира и тук. Минават 10-15 минути, докато се рестартира и се получава забавяне. Проблемът е, че през това време в София чакат, да речем, 300 коли, а в Хасково - 20. Там хората могат да се разберат и собствениците да си докарат автомобилите на другия ден, да си направят график и т.н. Тук няма как да стане, чака се и обстановката се изнервя. Но никой в нашата служба, най-малко пък жените на гишето, имат вина за сривовете в системата. Някой пита ли ги тях, че вместо да си тръгват в края на работното време в 17 часа, се налага да остават 2-3 часа, чак до 20 часа?

- Миналата година голям проблем бяха гонките на различни места в София. Каква е ситуацията сега?

- В сравнение с миналата година случаите са много по-малко. И не защото младежите вече не ги влече. Причината е, че ние взехме сериозни мерки през цялата 2015 година. Масираният натиск тогава даде ефект сега. Вземахме им документите, спирахме им автомобилите и мотоциклетите от движение, отделно плащаха глоби, докато повечето участници в гонките сами разбраха, че не може да продължава така. И още един пример. В началото на май наложихме постоянен контрол на бус лентите на много места в София. За няколко седмици санкционирахме над 4000 нарушители. Налагахме по 50 лева глоби с акт или фиш, снимахме ги с камери, спирахме автомобили от движение и т.н. И се получи ефект. Сега по данни на градския транспорт се намали чувствително времето за преминаване по маршрута на автобуси и тролеи. Преди да вземем мерки, нарушенията бяха над 100 на ден, вече са намалели до 20-30. Отчитаме спад със 70 на сто, но и парадоксална ситуация - по един и същ маршрут с автомобил да стигнеш по-бавно, отколкото с автобус на градския транспорт. Така че и в двата случая - и за гонките, и за бус лентите, не говорим за някаква репресия на КАТ спрямо правата на водачите, а за налагане на правилата и тяхното спазване. Защо българският шофьор е за пример, когато кара в Гърция? Защото там, ако не спазва правилата, може да го спрат и като го глобят, да му вземат 500 евро и да му спрат автомобила от движение, та после да се чуди как да се върне.

- В момента в София има много затворени или стеснени улици заради ремонт, образуват се тапи…

- Като граждани трябва да се отнасяме с разбиране и търпение към строителната програма на Столичната община, която от няколко години преобрази нашия град. Сами виждате, че се пускат отсечки и съоръжения, които имат за цел да облекчават движението, строят се станциите от третия лъч на метрото. Естествено е да има затруднения и в първите дни след затваряне на даден участък да има задръствания, докато водачите свикнат с алтернативните маршрути. Не беше лесно за всички нас като шофьори, докато се ремонтираше “Цариградско шосе” или се строеше надлезът при Телевизионната кула, но вече усещаме колко по-бързо минаваме през тези участъци. Нека имаме малко повече търпение и да дадем възможност на строителите да си свършат работата.

- Да, но наред с ремонтите има светофари, които още не са синхронизирани. Отделно ваши служители поемат сигналите на ръчно управление, започва да става хаос?

- Съгласен съм, че системата на светофарите трябва да продължи да се синхронизира. Столичната община инвестира в изграждането на модерен център за управление на трафика, в който дежурят и представители на Пътна полиция. Но и това не може да стане за един ден, а постепенно. Винаги давам пример със светофарите в Стара Загора. От единия до другия край на града се минава през 12 светофара. Те са така синхронизирани, че ако човек кара с нормална скорост, ще преминава само на зелен сигнал. Хората знаят това и там можете да видите колко е спокоен и нормален трафикът. В София подобна зелена вълна имаме по булевард “Тодор Александров” до кв. “Люлин”, но е необходима на много повече места. Колкото до нашите служители, които управляват ръчно светофарите, това е много необходимо всеки петък или в неделя, когато над 200 000 автомобила, а много често и повече, излизат или влизат в София. От 1-2 години мобилизираме всички наши служители на светофарите, за да пускат зелен сигнал и да подпомогнат движението в основната посока. Другата причина да се управляват ръчно от будките идва от нашите задължения по осигуряване на маршрути за движение съвместно с Националната служба за охрана. Естествено, че всичко това може да се върши чрез управление от компютърния център, но все още системата се усъвършенства.

- Няколко пъти сме писали, че общината има проект за премахване на будките до светофарите…

- Има такъв проект и повярвайте ми - ще бъда най-щастливият човек, когато той се осъществи. Защото ще имам на разположение още около 100 полицаи, които да изпратя да следят за движението по кварталите, по парковете и детските площадки между блоковете. Самите наши служители ще са щастливи. Защото сега те в студ, в дъжд и пек са длъжни да седят под една ламарина, която се нажежава до 50 градуса, и да дишат изгорелите газове от колите.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари