Върнаха арестуван полицай на директорския пост в КАТ - София

0
Тенчо Тенев беше задържан през май
Тенчо Тенев беше задържан през май Снимка: Цветан Томчев / Труд / архив

Тенчо Тенев беше задържан през май

Върнаха Тенчо Тенев на директорския пост в столичния КАТ. Това потвърдиха от СДВР, информира NOVA. Тенев е временно преназначен заради по-дълъг болничен на сегашния титуляр Мартин Цурински.

Тенчо Тенев беше задържан през май в Асеновград, където работеше като началник на "Охранителна полиция". Той беше привлечен като обвиняем за престъпление по служба и за незаконно държане на боеприпаси.

Според прокуратурата от февруари до 28 април 2021 г. в Асеновград Тенев е превишил властта и правата си, като е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на Районното управление, без да има право на това. Общата стойност на даренията била около 10 500 лева. Тенев избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ-Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на ползвани от служителите коли. Фактурите за тези дейности били издавани на Община Асеновград като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати. Не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания, твърдяха тогава от Прокуратурата.

Тенев бе обвинен и за това, че в хасковското село Крум е държал без разрешение 554 патрона за огнестрелни оръжия.

След 72 часа в ареста Тенев бе освободен срещу гаранция от 10 000 лв. Държавното обвинение обаче не поиска отстраняване от длъжност. По тази причина сега няма правна пречка Тенев да бъде преназначен. 

По времето на Цветан Цветанов Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъди министерството. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 г. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари