Вече 6 години няма виновни за трагичния инцидент с асансьор в София

3
Наказани още няма, а давността на този тип дела изтича скоро, заяви оцеляла по чудо жена
Наказани още няма, а давността на този тип дела изтича скоро, заяви оцеляла по чудо жена Видео: bTV

Вече шест години няма виновни за трагичния инцидент с асансьор в София, при който една жена загина, а друга пострада тежко.

Няма ход на делото по случая, а наскоро прокуратурата прекрати досъдебното производство срещу четирима от петимата, привлечени обвиняеми.

Мария Ваклинова оцелява след инцидента, но преминава през много операции, като първите ѝ струват 14 хиляди лева, а предстоящите ще са на стойност 18 хиляди евро. Тя е събрала парите благодарение на добри хора, но не е получила морално възмездие. Освен това Мария смята, че случаят е от висока обществена значимост, защото некачественият ремонт на асансьора е изпълнено от хора, които днес могат да ремонтират и други асансьори.

Според нея те се ползват повече от автомобилите.

Експертиза на Държавната агенция за технически надзор, направена след инцидента, установява, че причината за трагедията са скъсаните носещи въжета на асансьора. Те са се износили след неправилно монтирана ролкa при ремонт няколко години по-рано.

Прокуратурата привлече като обвиняеми 5 души - асансьорният техник, 3-мата ремонтирали съоръжението и осъществилия надзора му. Наскоро обаче Софийската градска прокуратурата прекрати производството към всички, без това към техника.

От прокуратурата отказаха интервю за bTV, но коментираха, че частичното прекратяване на производството е, тъй като може да се докаже вината само на едно лице.

Мария Ваклинова се притеснява, че давността на този тип дела изтича скоро и така и може да няма виновни.

Тя сподели в „Тази сутрин“ по bTV, че преди трагедията е била напълно здрав човек, а днес се надява поне колкото е възможно да се доближи до предишното си физическо състояние, защото има деца, на които е обещала нищо да не ѝ се случва.

Помня всичко от този ужасен ден, колко беше тъмно, тихо и ужасната болка, казва Мария.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук